Márki-Zay Péter szerint az ellenzéki szavazatok megosztása szempontjából Gattyán György és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyanaz

POLITIKA
2022 január 11., 19:48
comments 18

Könyörgött a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, hogy vegyenek részt az előválasztáson, még azt is megígérte, hogy a listán kiharcol nekik egy helyet - mondta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Gattyán Györgyről azt mondta, ő szívesen leül tárgyalni bárkivel, aki komolyan támogatni akarja a kormányváltást és abban akar partner lenni, hogy Orbán Viktort leváltsák - de ehhez ne nyílt levelet küldjön neki a milliárdos, hanem hívja fel személyesen.

Szerinte mindenki, aki az előválasztás óta vagy azon kívül akar indulni a választáson, az a Fidesz céljait szolgálja ki, hogy megosszák az ellenzéki szavazatokat, ezért ebből a szempontból Gattyán György és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyanaz.

Márki-Zay Péter
photo_camera Márki-Zay Péter Fotó: ATV.hu

Szóba került az állami egészségügy-magánegészségügy témája is. Azt mondta, megdöbbent azon, hogy a Fidesz azzal támadja az ellenzéket, hogy fizetőssé tennék az egészségügyet, miközben „a Fidesz készül erre”. Azt mondta, hogy szerinte a magánkórházakat is be kell vonni az állami ellátásba. Erre az az elképzelés, hogy ha állami intézmény nem tud 6 héten belül időpontot adni egy páciensnek vizsgálatra vagy műtétre, akkor azok elvégzését magánklinikán is fizesse ki a társadalombiztosító. Azt ígérte, ha ez nem így lesz, azért számon lehet majd kérni.

Rónai Egon kérdésére, hogy ezt miből finanszírozná az állam, azt válaszolta, hogy ha nem a lopásról szólna most minden, akkor lenne rá pénz, szerinte megoldható. A GDP 7 százalékára szeretnék felvinni az egészségügyre fordított összeget, ehhez évente 1000-1200 milliárddal kell növelni a költést.

A műsorvezető végül a vasárnap esti élő videóiról is kérdezte, arra utalva, hogy olyankor Márki-Zay gyakran tesz ellentmondásos kijelentéseket. A miniszterelnök-jelölt azt mondta, nem szándékozik abbahagyni ezeket a bejelentkezéseket. Rónai rákérdezett arra, hogy miért emelte ki a Fidesz „tisztességes zsidó” tagjait a legutóbbi videóban. Márki-Zay azt mondta, „nem hiszi”, hogy ezzel ő felháborodást váltott volna ki, és nem ő, hanem a Fidesz használja a zsidóságot alantas politikai célokra. A műsorvezető megkérdezte, miért téma, hogy valaki meleg vagy zsidó, mire Márki-Zay azt válaszolta, „szokjanak hozzá, hogy ezekről őszintén fogunk beszélni”.

Rónai felvetette, hogy ez inkább tapintatlanság, de a politikus nem tartja annak. Szerinte ő nem zsidózott, és azt mondta: „Itt nincsenek oldalak, tisztességes magyar emberek vagyunk, és tessék elfogadni, hogy a zsidók, a cigányok, a melegek is ugyanolyan tisztességes magyar emberek”. Nem tartja jogosnak a felháborodást, és amikor ilyesmiről beszél, mindig a Fidesz álszentsége ellen tiltakozik. És az lenne jó, ha olyan országban élnénk, ahol mindenki szabadon, büszkén felvállalhatná az identitását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.