Gattyán György nyílt levélben bizonygatja az ellenzéknek, hogy ő igenis kormányváltást akar

POLITIKA
2022 január 10., 15:14
comments 14
Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én.
photo_camera Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Nyílt levelet jelentetett meg hétfőn Gattyán György, Magyarország második leggazdagabb embere, aki a Live Jasmin pornó-webcam szolgáltatásnak köszönheti vagyona jelentős részét, és aki Megoldás Mozgalom néven hozott létre politikai szervezetet december közepén, azzal a céllal, hogy elinduljon a 2022-es országgyűlési választásokon.

Az ellenzéki pártok érthető kétkedéssel fogadták a korábban politikai kérdésekben soha meg nem nyilvánuló Gattyán váratlan bejelentését alig néhány hónappal a választás előtt.

Miután novemberben álláshirdetésben kezdte keresni jelöltjeit, Márki-Zay Péter egyből kijelentette, hogy a pornómilliárdos célja egyértelműen az ellenzéki szavazók megosztása. Gattyán azóta plakátokon kampányol, hetekig mégis csak lebegtette indulását, mielőtt bejelentette, hogy politikai mozgalmat indít - sokan emiatt a Fidesz szándékait vélték felfedezni váratlan feltűnése mögött. Nem keltett bizalmat körülötte az sem, hogy olyan „„szakértőket”” kért fel a kampányához, akik már az Index.hu bedöntésében is tevékeny részt vállaltak.

Gattyán most nyílt levélben fordult az ellenzékhez, hogy tárgyaljanak vele, mert ő igenis jót akar. Azaz kormányváltást. Csak tárgyalni kéne.

„A Megoldás Mozgalom alapító-elnökeként fontosnak tartom újra tisztázni politikai szerepvállalásom alaptézisét. Ragaszkodva eddigi megnyilvánulásaim legfontosabb gondolataihoz, leszögezem, hogy célom a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása, nem pedig annak késleltetése vagy megakadályozása”

- írja Gattyán az ellenzéki pártvezetőknek címzett levélben.

A milliárdos azt szeretné, ha Magyarország végre „tényleg átlépne a XXI. századba”, és ezért kész felajánlani szolgálatait az ellenzéknek. Arra kéri az összefogás résztvevőit, hogy tegyenek szándéknyilatkozatot, amiben kifejezik támogató hozzáállásukat, elhatározásukat a Megoldás Mozgalom alább felsorolt pontjaival kapcsolatban, és január 17-ig jelezzék felé, hogy készek azokról tárgyalni.

Gattyán öt pontot sorol fel ezután. A következőket:

1. Alakítsák át a közbeszerzési rendszert úgy, hogy azt digitális informatikai rendszer felügyelje, ami ki tudja szűrni a visszaéléseket a „mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva.”

2. 10 százalékos alapbéremelést kell végrehajtani az állami közoktatásban dolgozók részére, a jelenlegi egyházi támogatások terhére.

3. Minden 14. életévét betöltött magyar állami közoktatásban részt vevő fiatalnak biztosítson az állam alanyi jogon egy szoftverekkel felszerelt, távoktatásra alkalmas hordozható számítógépet.

4. A kormányzati szervezetek és az állami tulajdonban lévő, nonprofit vállalatok kommunikációs és hirdetési kiadásai nem haladhatják meg a 10 milliárd forintot.

5. Jelentősen csökkenteni kell a közmédia költségvetését, hogy az ne legyen magasabb a kormányváltást követően a mindenkori, legnagyobb kereskedelmi televíziós társaságok megelőző éves nettó árbevételénél, ami nagyjából 40 milliárd forint.

Gattyán szerint az intézkedések nyomán felszabaduló százmilliárdokat vidékfejlesztésre és digitalizációs átállásra kéne fordítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.