2030-ig nem lehet megtudni, hogy az operatív törzs mi alapján hoz döntéseket

járvány
2022 január 12., 14:07
comments 13

Milliókat érintő járványügyi korlátozásokat és döntéseket hoz vagy javasol a kormánynak a két éve működő operatív törzs, de az, hogy a testület mit mérlegel és mi alapján dönt, legkorábban 2030-ban derülhet ki, mivel az ülések dokumentumai tíz évig nem nyilvánosak – írja a HVG.

A lap közérdekű adatigényléssel kiderítette, hogy nem világos, készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal tíz évre „titkosítják”.

Az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan nem titkosak (a törvény szerint nem minősített adatok), de a testület döntéseiről és azok hátteréről csak annyit lehet tudni, amit maga a testület vagy a kormány közölni akar.

Kovács Zoltán államtitkár, Lakatos Tibor ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa és Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője az operatív törzs sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én.
photo_camera Kovács Zoltán államtitkár, Lakatos Tibor ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa és Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője az operatív törzs sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én. Fotó: Botár Gergely/MTI/MTVA

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok a közérdekű adatigénylésre azt felelte: „Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”

Az információszabadságról szóló törvény egyik gumiparagrafusára hivatkozik, ami szerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően 10 évig nem nyilvános.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.