Itt a fideszes influenszer-szingularitás: Kovács Zoltán profilja már Kovács Zoltán posztja alá kommentel egyetértőleg

POLITIKA
2022 január 12., 10:46
comments 14

Az elmúlt hónapokban többször írtunk már a Fidesz legújabb kommunikációs eszközéről, a Facebookon kórusban kommentelő politikusi profilokról. A faék egyszerűségű módszer lényege, hogy egy kormányzati vagy fideszes szereplő kiír valamit az oldalára, majd azonnal megjelennek ott a politikusprofilok, hogy kommentben helyeseljenek, növelve ezzel a poszt elérését.

Ami ősszel még újdonságnak számított a Facebookon, az mára a mindennapok része lett, most már inkább az lenne a meglepő, ha Orbán Viktor valamelyik új posztja alatt ne tűnne fel azonnal Hollik István kommentje, hogy mennyire jó irányba mennek a dolgok.

Épp ezért semmi különös nem volt abban, hogy amikor kedden Áder János bejelentette a választás időpontját, sorra tűntek fel a fideszes posztok arról, hogy április 3-án mindenkinek el kell mennie szavazni, ami alá aztán jöttek is rögtön a megerősítő kommentek a kollégáktól.

Ebben a műfajban tudott mégis újat húzni Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki kedden szintén kiírta, hogy menjenek el mindannyian szavazni. Érkeztek is persze a kommentek a képviselőktől, ahogy arra számítani lehetett:

Ám a legnagyobbat maga Kovács Zoltán húzta, aki váratlanul megérkezett a saját posztja alá, jelezve, hogy rá lehet számítani, ő bizony ott lesz.

A jelenségre többféle magyarázat is elképzelhető: a rosszhiszemű olvasat szerint egyszerű hiba történt, és a fideszes profilokat nyalábként kezelő admin egyszerűen elfelejtett profilt váltani, és más nevében szánt ide kommentet, vagy épp Kovács nevében akart más posztja alá kommentelni.

De ennél izgalmasabb az az elképzelés, hogy egy technológiai szintlépés, a Fideszes Kommentelő 2.0 létrejöttének tanúi vagyunk, akinek már abszolút nem lesz szüksége külső megerősítésekre és ingerekre, a kormány által kitalált narratívát képes lesz egymaga felvetni, erről párbeszédet folytatni és a végén konklúzióra is jutni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.