A Fidesz vezényszóra kommentelő politikusokkal válaszolt Márki-Zay győzelmére

október 18., hétfő 8:07
22

Márki-Zay Péter előválasztási győzelme nemcsak az ellenzéket, de a kormányt is váratlanul érte. Miután hónapokon át Stop Gyurcsány, Stop Karácsony!-kampányt folytattak, kiderült, hogy egészen másvalaki lesz az ellenzék vezetője.

A kommunikációs gépezetnek viszonylag gyorsan kellett végrehajtania a fordulatot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője adta meg az alaphangot vasárnap esti posztjával, aminek fő mondanivalója az, hogy Márki-Zay Péter nem jobboldali. „Egy jobboldali ember ugyanis egy percig nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel azért, hogy visszasegítse a hatalomba” - írja Kocsis.

A poszt alatt pontosan az történt, mint augusztusban, amikor Kocsis még a Stop-kampányt hirdette meg:

egységes hadrendben kommentelő fideszes politikusok jelentek meg.

Ilyenkor jellemzően nem az történik, hogy a kormánypárti képviselőknek éppen eszükbe jut hozzáfűzni olyan gondolatokat a frakcióvezetőjük bejegyzéséhez, hogy „Stop Gyurcsány”, esetleg „Soha többé baloldali kormányzás, soha többé Gyurcsány Ferenc!”.

Rényi Pál Dániel írt a 444-re a Fidesz kampányáról szóló cikkben a hasonló akciókról, amiket általában Rogán Antal indít el.

„Az utasításokat asszisztensein vagy Nagy János államtitkáron, illetve Kocsis Máté frakcióvezetőn keresztül közvetíti ki a többi tárcához és képviselőhöz - köztük az olyan közösségi médiás akciók ütemezését is, mint amikor vezényszóra kommentelnek fideszes politikusok egy-egy fontosnak ítélt Facebook-bejegyzés alatt.”

Vasárnap nemcsak a frakció tagjai, de az állami influenszerek is azonnal átálltak az új üzenetre, és sorban közölték a posztokat arról, hogy Márki-Zay Péter nem jobboldali.

Márki-Zay vasárnap este győzelmi beszédében már azt mondta, számít rá, hogy mostantól ő lesz a Fidesz célpontja. Az ősz elejéig még egészen máshogy álltak hozzá: mivel nem tartották esélyesnek, vitákra és interjúkra is elhívták, Hollik István kommunikációs igazgató pedig többször elmondta, nem nyerhet, mivel nem Gyurcsány embere.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt