Orbánék nagy kérdése 2022 előtt: lehet-e örökké uralni a pillanatot?

2021 október 04., 05:03
  • Rogán Antal teljhatalommal irányítja a Fidesz kampányát. Az összes kormánytagot neki rendelte alá a miniszterelnök.
  • Nem mindenki boldog emiatt. Szijjártó Péter többször kritizálta a kampányt házon belül.
  • A kritika magja, hogy nincs világos narratívája 2022 előtt a Fidesznek. Egy dolog biztos csak: a gyurcsányozás.
  • A közvélemény-kutatások a kormány előnyét mutatják, de a kampány alapján valamelyest ingatagabbnak látszik a Fidesz, mint előző választások előtt volt.

„Finkelstein halott. Habony az operatív működésben régóta nem vesz részt. Ez már kizárólag Tóni kampánya. Orbán teljhatalmat adott neki. A kormánytagok és a pártszervezet vezetői utasításba kapták, hogy minden körülmények között teljesítsék és továbbítsák a kabinetiroda iránymutatásait. Még a Facebook-posztjaikról is Rogánék felé kell elszámolniuk. A szervezeti kérdésekért felelős Gyürk András és Kubatov Gábor is nekik felelnek.”

A Karmelita kolostor egyik gyakori vendége mondta ezt, amikor szeptember elején beszélgettünk vele a Fidesz-kampány hátteréről, és rajta kívül két befolyásos informátor is megerősítette, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető - a kormány kommunikációért miniszteri rangban felelős - Rogán Antal iránymutatásait olyan fegyelemmel kötelesek teljesíteni a kormány- és párttagok, „mintha maga a főnök adná azokat utasításba”.

Orbán a kormányüléseken többször világossá tette a miniszterek előtt, hogy kommunikációs kérdésekben ragaszkodik a kabinetiroda útmutatásaihoz, és ezt elvárja a kormány összes tagjától is. Az egyes miniszteri apparátusoknak arról is Rogán irodája felé kell beszámolniuk, hogy az adott héten hány közösségi médiatartalmat osztottak meg, és mennyi követőhöz jutottak el.

Varga Judit vagy Novák Katalin mellett ma már kisebb médiastábok dolgoznak azon, hogy Facebook- és Instagram-posztjaik mind mennyiségben, mind minőségben hozzák a felülről elvárt szintet. A kabinetiroda munkatársai néhány éve még azt ellenőrizték, ki hány lakossági fórumra látogat el - ma már ezeket az elvárásokat lájkokban és követőkben mérik. A hatékony kommunikáció az egyik legfontosabb kritérium azokkal a kormánytagokkal szemben, akik olyan szimbolikusan fontos ügyeket visznek, mint a családtámogatás (Novák Katalin) vagy akár az uniós intézményekkel szemben vívott jogi és politikai küzdelem (Szijjártó Péter és Varga Judit).

Különleges státuszát mutatja, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren kívül Rogán az egyedüli kormánytag, aki teljesen mentesül a nyilvános megszólalások és kommunikáció kötelezettségek alól - jóllehet, ebben szerepe van annak is, hogy a propagandaminiszter népszerűsége a hozzá köthető korrupciós és helikopterezős ügyek miatt az évek során alaposan megroggyant.

A kabinetiroda, bár elvileg minisztérium, kizárólag kampánnyal és kommunikációval foglalkozik; a kormányzás operatív feladataiban nem vesz részt. Orbán külön kezeli ezt a két területet, amit jelez az is, hogy Rogán az egyetlen, akitől nem várja el, hogy minden kormányülésen részt vegyen. A miniszterelnök és a kommunikációs miniszter elsősorban négyszemközt, kormányülésen kívül egyeztetnek. Rogánon kívül csak néhány kormánytag van, akit a miniszterelnök rendszeresen az irodájába hívat - Gulyás Gergely, és politikai igazgatónak megtett helyettese, Orbán Balázs például ilyenek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.