Orbánék nagy kérdése 2022 előtt: lehet-e örökké uralni a pillanatot?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 4., 5:03
  • Rogán Antal teljhatalommal irányítja a Fidesz kampányát. Az összes kormánytagot neki rendelte alá a miniszterelnök.
  • Nem mindenki boldog emiatt. Szijjártó Péter többször kritizálta a kampányt házon belül.
  • A kritika magja, hogy nincs világos narratívája 2022 előtt a Fidesznek. Egy dolog biztos csak: a gyurcsányozás.
  • A közvélemény-kutatások a kormány előnyét mutatják, de a kampány alapján valamelyest ingatagabbnak látszik a Fidesz, mint előző választások előtt volt.

„Finkelstein halott. Habony az operatív működésben régóta nem vesz részt. Ez már kizárólag Tóni kampánya. Orbán teljhatalmat adott neki. A kormánytagok és a pártszervezet vezetői utasításba kapták, hogy minden körülmények között teljesítsék és továbbítsák a kabinetiroda iránymutatásait. Még a Facebook-posztjaikról is Rogánék felé kell elszámolniuk. A szervezeti kérdésekért felelős Gyürk András és Kubatov Gábor is nekik felelnek.”

A Karmelita kolostor egyik gyakori vendége mondta ezt, amikor szeptember elején beszélgettünk vele a Fidesz-kampány hátteréről, és rajta kívül két befolyásos informátor is megerősítette, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető - a kormány kommunikációért miniszteri rangban felelős - Rogán Antal iránymutatásait olyan fegyelemmel kötelesek teljesíteni a kormány- és párttagok, „mintha maga a főnök adná azokat utasításba”.

Orbán a kormányüléseken többször világossá tette a miniszterek előtt, hogy kommunikációs kérdésekben ragaszkodik a kabinetiroda útmutatásaihoz, és ezt elvárja a kormány összes tagjától is. Az egyes miniszteri apparátusoknak arról is Rogán irodája felé kell beszámolniuk, hogy az adott héten hány közösségi médiatartalmat osztottak meg, és mennyi követőhöz jutottak el.

Varga Judit vagy Novák Katalin mellett ma már kisebb médiastábok dolgoznak azon, hogy Facebook- és Instagram-posztjaik mind mennyiségben, mind minőségben hozzák a felülről elvárt szintet. A kabinetiroda munkatársai néhány éve még azt ellenőrizték, ki hány lakossági fórumra látogat el - ma már ezeket az elvárásokat lájkokban és követőkben mérik. A hatékony kommunikáció az egyik legfontosabb kritérium azokkal a kormánytagokkal szemben, akik olyan szimbolikusan fontos ügyeket visznek, mint a családtámogatás (Novák Katalin) vagy akár az uniós intézményekkel szemben vívott jogi és politikai küzdelem (Szijjártó Péter és Varga Judit).

Különleges státuszát mutatja, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren kívül Rogán az egyedüli kormánytag, aki teljesen mentesül a nyilvános megszólalások és kommunikáció kötelezettségek alól - jóllehet, ebben szerepe van annak is, hogy a propagandaminiszter népszerűsége a hozzá köthető korrupciós és helikopterezős ügyek miatt az évek során alaposan megroggyant.

A kabinetiroda, bár elvileg minisztérium, kizárólag kampánnyal és kommunikációval foglalkozik; a kormányzás operatív feladataiban nem vesz részt. Orbán külön kezeli ezt a két területet, amit jelez az is, hogy Rogán az egyetlen, akitől nem várja el, hogy minden kormányülésen részt vegyen. A miniszterelnök és a kommunikációs miniszter elsősorban négyszemközt, kormányülésen kívül egyeztetnek. Rogánon kívül csak néhány kormánytag van, akit a miniszterelnök rendszeresen az irodájába hívat - Gulyás Gergely, és politikai igazgatónak megtett helyettese, Orbán Balázs például ilyenek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

10 napig most féláron csatlakozhatsz.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt