Mától csengethet a postás az emelt nyugdíjjal

január 12., szerda 6:04
2

Szerdán érkezik az idei első emelt nyugdíj az érintettekhez. Mivel százalékosan mindenki egyforma emelésben részesül, óriási eltérések lesznek a plusz összegek tekintetében - írja az mfor.hu.

A cikk felidézi: 2022-re az elfogadott költségvetésben 3 százalékos inflációval számolt a kormány, vagyis ilyen mértékben emelkedtek volna a nyugdíjak is. Viszont 2021 őszén hosszú idő óta nem látott árrobbanás következett be Magyarországon, ami világossá tette, hogy a tervezett 3 százalékos emelésnek esélye sincs fedezni az árak általános emelkedését. A kormány döntésének értelmében 5 százalékkal magasabb ellátás érkezik minden időskorúhoz ezekben a napokban.

Számításaink szerint a 2,02 millió érintettből 1,21 millióan 150 ezernél is kevesebb pénzt kapnak havonta. Így egy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csupán havi 5000 forint pluszt jelent az idei emelés. A öregségi minimumnyugdíj esetén - mely évek óta változatlanul 28 500 forint - 1425 forinttal lesz magasabb az emelt összegű ellátás. Az átlagnyugdíj szintjén tehát plusz havi 7886 forintot jelent az emelés - írta az mfor.hu.

Ugyanakkor jó tudni, hogy a Pénzügyminisztérium közlése szerint 2021-ben az államháztartás központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy hitelből bőkezű az Orbán-kormány.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt