Mától csengethet a postás az emelt nyugdíjjal

gazdaság
2022 január 12., 06:04
comments 2

Szerdán érkezik az idei első emelt nyugdíj az érintettekhez. Mivel százalékosan mindenki egyforma emelésben részesül, óriási eltérések lesznek a plusz összegek tekintetében - írja az mfor.hu.

A cikk felidézi: 2022-re az elfogadott költségvetésben 3 százalékos inflációval számolt a kormány, vagyis ilyen mértékben emelkedtek volna a nyugdíjak is. Viszont 2021 őszén hosszú idő óta nem látott árrobbanás következett be Magyarországon, ami világossá tette, hogy a tervezett 3 százalékos emelésnek esélye sincs fedezni az árak általános emelkedését. A kormány döntésének értelmében 5 százalékkal magasabb ellátás érkezik minden időskorúhoz ezekben a napokban.

Számításaink szerint a 2,02 millió érintettből 1,21 millióan 150 ezernél is kevesebb pénzt kapnak havonta. Így egy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csupán havi 5000 forint pluszt jelent az idei emelés. A öregségi minimumnyugdíj esetén - mely évek óta változatlanul 28 500 forint - 1425 forinttal lesz magasabb az emelt összegű ellátás. Az átlagnyugdíj szintjén tehát plusz havi 7886 forintot jelent az emelés - írta az mfor.hu.

Ugyanakkor jó tudni, hogy a Pénzügyminisztérium közlése szerint 2021-ben az államháztartás központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy hitelből bőkezű az Orbán-kormány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.