Spanyolország már az influenzához hasonlóan kezelné a covidot, a WHO szerint ez még korai

koronavírus
2022 január 12., 19:41
comments 3

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez hétfőn felvetette, hogy lassan ideje lehet lazábban, az influenzához hasonlóan kezelni a covidot, a WHO szerint viszont ez még korai.

Lassan ideje lenne pandémia helyett endémiaként kezelni a koronavírust, mondta Sanchez hétfőn egy interjúban. A spanyol miniszterelnök szerint vitát kéne kezdeményezni arról, hogy technikai, egészségügyi és európai szinten is átértékeljék azt, hogy hogyan követik a vírus terjedését. A spanyol kormány mérlegeli, hogy az influenzához hasonlóan kezeljék a betegséget, ami azt jelentené, hogy nem dokumentálnak minden esetet, és nem tesztelnek mindenkit, aki tüneteket mutat.

A WHO szerint viszont bőven korai még így gondolkodni a koronavírusról. Bár az eddigi tapasztalatok szerint a legújabb, omikron nevű variáns a tüdő helyett a felső légutakat támadja, és enyhébb tüneteket okoz a korábbi mutációknál, az egészségügyi szervezet szerint további kutatásokra van szükség, hogy ezt igazolják.

„Még mindig rengeteg bizonytalansággal állunk szemben, és egy olyan vírussal, ami meglehetősen gyorsan fejlődik, és új kihívások elé állít minket” - mondta a WHO európai irodájának rendkívüli helyzetekkel foglalkozó tisztviselője, Catherine Smallwood. Szerinte akkor hívhatunk egy betegséget endemikusnak, ha stabil, és kiszámítható, hogy hogyan fertőz.

A szakember szerint a covid idővel valóban endemikus betegséggé válhat, de még nem tartunk ott, hogy kijelenthessük, ez már idén meg fog történni. (Global News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.