Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a német bíróság egy szír háborús bűnöst

külföld
2022 január 13., 12:35
comments 1

Emberiesség elleni bűntettek miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a német bíróság a Bassár el-Aszad rendszerét támogató Anwar Raslant, a szíriai hírszerzés volt ezredesét. A Guardian azt írja, Raslan legalább 27 ember meggyilkolását és legalább 4000 ember megkínzását felügyelte egy damaszkuszi börtönben, ami 251-es telep néven volt ismert.

Egy német bíróság összesen 108 napon keresztül tárgyalta az ügyet, és 50 olyan ember tanúvallomását hallgatták meg, akik szintén ott voltak a 251-es telepen. Elmondásuk szerint a rezsim által összegyűjtött gyanúsítottakat az őrök ököllel, botokkal, kábelekkel és fémcsövekkel verték, és zsúfolt cellákban tartották őket, amelyek szellőzőaknáit időnként lezárták, hogy pánikot keltsenek.

Raslan 2012-ben menekült Jordániába, majd 2014-ben humanitárius okokból menedékjogot kapott Németországban, ahol elmondása szerint nem próbálta eltitkolni a múltját.

Anwar Raslant és Eyad al-Gharibot 2019 februárjában tartóztatták le a német és a francia rendőrség közös műveletében. Gharib állítólag Raslannak jelentett, tüntetőket tartóztatott le és szállított a 251-es telep börtönébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt