MI5: Politikai adományokon keresztül próbált befolyásolni brit képviselőket a kínai kormány brit ügynöke

külföld
2022 január 13., 17:10
comments 1

Figyelmeztetést adott ki a brit kémelhárítás, amely szerint egy kínai származású londoni ügyvéd a Kínai Kommunista Párt megbízásából próbálhatott politikai befolyást gyakorolni brit parlamenti képviselőkre - írja a Guardian. Az ún. "befolyásolási figyelmeztetés" egy bizonyos Christine Lee-t jelöl meg mint a kínai állampárt feltételezett ügynökét, aki az évek során közel 700 ezer font adománnyal támogatott brit pártokat és képviselőket. Az MI5 a képviselőknek küldött levelében azt kéri, biztonsági okokból kerüljék Lee társaságát.

Christine Lee a brit politika ismert alakja, Theresa May a miniszterelnöksége idején ki is tüntette a kínai és brit közösségek közötti megértés és együttműködés elősegítéséért. Viszont ennek ellenére politikai adományait leginkább a Munkáspártnak és annak képviselőinek adta. Közülük is főleg Barry Gardinerrel, a munkáspárti frakció egyik befolyásos képviselőjével volt szoros a kapcsolata.

Lee 2015 óta közel félmillió font támogatást adott Gardinernek, sőt, a fia is Gardiner stábjában dolgozott. A képviselő a Guardian kérdésére azt mondta, hogy a kémelhárítás már évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot vele Christina Lee miatt, ő pedig együttműködött az MI5-al. Azt is elmondta, hogy a Lee-től kapott adományokat az utolsó pennyig elszámolták. Ami pedig a nő fiát illeti, semmilyen jel nem utal arra, hogy tudott volna anyja ügynöki tevékenységéről vagy együttműködött volna vele. Az MI5 figyelmeztetése után Lee fia felmondott.

Nemcsak a brit titkosszolgálatok aggódnak a kínai kémek miatt, a dán titkosszolgálat, a PET is jelezte csütörtökön, hogy egyre több kémkedési ügyet tárnak fel az országban, amelyeknek nagy része mögött Kínát sejteni. Kína mellett Oroszország és Irán kémei miatt aggódik a dán elhárítás. "Kína jelentős erőfeszítéseket tesz a csúcstechnológia és az ezzel kapcsolatos legújabb ismeretek megszerzéséért" - magyarázta Anders Henriksen, a PET elhárításért felelős igazgatója a Politiken című dán napilapban. Henriksen szerint ez a fenyegetés rejtett, lappangó módon jelen van egyes felsőoktatási csereprogramokban is. "Bizonyos korai fázisban lévő kutatások, amelyek katonai célokra is alkalmazhatóak, problémát jelenthetnek" - húzta alá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.