Nincs mese, a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak KULTÚRA
január 13., 18:57
comments 32

A 2010-es évek kellős közepén – hogy pontosan mikor, objektív okok miatt nem tudom ellenőrizni – kiraktam a néhai Cink.hu néhai hasábjaira a Liget Projekt leendő épületeinek első látványterveit, gyanútlanul megdicsérve főleg az Új Nemzeti Galériát és a Magyar Zene Házát. Akkorát kaptam a pofámra tüstént, hogy a fal adta a másikat, nem győztem kapkodni a fejemet. Úgy rémlik, megpróbáltam védekezni a magam szelíd módján, ám csakhamar elsöpört a népharag.

Igazándiból nem kellett volna meglepődnöm ezen, már hokiblogger koromban megtanultam, hogy az esztétika generálja a leghevesebb vitákat: egy új mezdizájn és logo vagy lelkesedést vagy undort vált ki, a középút kizárt, durvábbak a viták, mint bármilyen meccseredmény vagy vélt bírói ámokfutás alkalmából. Ráadásul a Liget esetében amúgy sem a tervezett építményekkel szemben léptek fel a kritikusok, eleve a projekt szúrta a szemüket, nem kicsit, nagyon.

Ennek két oka lehetett, nem minden ellenzőnél-kritikusnál egyszerre, hanem kinél milyenek. Voltak, akik zsigerből ugrottak, semmi sem lehet jó, amihez Orbán Viktor kormánya biztosítja a forrásokat az adófizetők forintjaiból, és voltak, akiket környezetvédelmi szempontok motiváltak, ők alapból nem tartották helyesnek, hogy a magyar főváros pesti felének e fontos közparkját úgy újítsák fel, hogy viszonylag jelentős részét egyúttal be is építik.

photo_camera Lyukas palacsinta a fák között Fotó: botost/444.hu

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt