Nincs mese, a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet

KULTÚRA
2022 január 13., 18:57
comments 32

A 2010-es évek kellős közepén – hogy pontosan mikor, objektív okok miatt nem tudom ellenőrizni – kiraktam a néhai Cink.hu néhai hasábjaira a Liget Projekt leendő épületeinek első látványterveit, gyanútlanul megdicsérve főleg az Új Nemzeti Galériát és a Magyar Zene Házát. Akkorát kaptam a pofámra tüstént, hogy a fal adta a másikat, nem győztem kapkodni a fejemet. Úgy rémlik, megpróbáltam védekezni a magam szelíd módján, ám csakhamar elsöpört a népharag.

Igazándiból nem kellett volna meglepődnöm ezen, már hokiblogger koromban megtanultam, hogy az esztétika generálja a leghevesebb vitákat: egy új mezdizájn és logo vagy lelkesedést vagy undort vált ki, a középút kizárt, durvábbak a viták, mint bármilyen meccseredmény vagy vélt bírói ámokfutás alkalmából. Ráadásul a Liget esetében amúgy sem a tervezett építményekkel szemben léptek fel a kritikusok, eleve a projekt szúrta a szemüket, nem kicsit, nagyon.

Ennek két oka lehetett, nem minden ellenzőnél-kritikusnál egyszerre, hanem kinél milyenek. Voltak, akik zsigerből ugrottak, semmi sem lehet jó, amihez Orbán Viktor kormánya biztosítja a forrásokat az adófizetők forintjaiból, és voltak, akiket környezetvédelmi szempontok motiváltak, ők alapból nem tartották helyesnek, hogy a magyar főváros pesti felének e fontos közparkját úgy újítsák fel, hogy viszonylag jelentős részét egyúttal be is építik.

photo_camera Lyukas palacsinta a fák között Fotó: botost/444.hu

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.