Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

A spanyolok ezer forintban maximálták a gyorstesztek árát

január 14., péntek 5:25
3

Szombattól legfeljebb 2,94 eurót, vagyis ezer forintot kérhetnek Spanyolországban az antigén gyorstesztekért, miután egy kormányzati bizottság döntött az ármaximálásról. Azt mondták, olyan összeget akartak meghatározni, ami egyszerre megfizethető, és garantálja, hogy a tesztek elérhetők legyenek a gyógyszertárakban.

Az El País cikke szerint mostanáig 5-10 euróba kerültek Spanyolországban a gyorstesztek, ezzel a legdrágábbak közt voltak Európában. Olaszországot, Belgiumot és Írországot említik hasonlóként, de Magyarországon is ennyit vagy még többet kell fizetni.

Franciaországban 6 eurós maximumot határoztak meg, Portugáliában pedig előírták, hogy a bolti ár legfeljebb 15 százalékkal haladhatja meg a beszerzési árat.

Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Ahogy máshol, Spanyolországban is éppen az omikron okozta újabb járványhullámmal küzdenek, ami minden korábbinál több embert fertőz meg, ezért nagyon fontos, hogy az emberek könnyen hozzáférjenek a tesztekhez.

Csütörtökön megkérdeztük a kormányinfón, terveznek-e hasonló intézkedést Magyarországon, mire Gulyás Gergely miniszter megfontolandónak nevezte a felvetést.

Bár az antigén gyorstesztek kevésbé pontosak, mint a PCR-teszt, nagy hatékonysággal képesek kiszűrni azokat, akik épp leginkább terjesztik a vírust. Oroszi Beatrix epidemiológus nemrég azt mondta, a gyorstesztek csoportos események előtt is sokat segíthetnek a kockázatcsökkentésben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt