A spanyolok ezer forintban maximálták a gyorstesztek árát

járvány
2022 január 14., 05:25
comments 3

Szombattól legfeljebb 2,94 eurót, vagyis ezer forintot kérhetnek Spanyolországban az antigén gyorstesztekért, miután egy kormányzati bizottság döntött az ármaximálásról. Azt mondták, olyan összeget akartak meghatározni, ami egyszerre megfizethető, és garantálja, hogy a tesztek elérhetők legyenek a gyógyszertárakban.

Az El País cikke szerint mostanáig 5-10 euróba kerültek Spanyolországban a gyorstesztek, ezzel a legdrágábbak közt voltak Európában. Olaszországot, Belgiumot és Írországot említik hasonlóként, de Magyarországon is ennyit vagy még többet kell fizetni.

Franciaországban 6 eurós maximumot határoztak meg, Portugáliában pedig előírták, hogy a bolti ár legfeljebb 15 százalékkal haladhatja meg a beszerzési árat.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Ahogy máshol, Spanyolországban is éppen az omikron okozta újabb járványhullámmal küzdenek, ami minden korábbinál több embert fertőz meg, ezért nagyon fontos, hogy az emberek könnyen hozzáférjenek a tesztekhez.

Csütörtökön megkérdeztük a kormányinfón, terveznek-e hasonló intézkedést Magyarországon, mire Gulyás Gergely miniszter megfontolandónak nevezte a felvetést.

Bár az antigén gyorstesztek kevésbé pontosak, mint a PCR-teszt, nagy hatékonysággal képesek kiszűrni azokat, akik épp leginkább terjesztik a vírust. Oroszi Beatrix epidemiológus nemrég azt mondta, a gyorstesztek csoportos események előtt is sokat segíthetnek a kockázatcsökkentésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.