Bárki kaphat negyedik oltást, aki kér

POLITIKA
2022 január 13., 10:26
comments 17

Gulyás Gergely miniszter kormányinfót tartott, a legfontosabb részletek:

  • Február 15-től csak az oltottaknak jár védettségi igazolvány.
  • Hét napra rövidül a hatósági karantén.
  • Bárki kérhet negyedik oltást, aki kér, és konzultál az orvosával.
  • Ármaximálás: az üzleteknek a saját októberi áraikhoz kell visszatérni, és biztosítaniuk kell az akkori készletet is. Kompenzáció nem lesz. A hat bejelentett termék mellett a csirkefarhátra is vonatkozik.
  • A miniszter szerint megfontolandó az antigén gyorstesztek árának maximálása is.
  • Varga Juditnak nincs dolga Völner Pál korrupciós ügyével kapcsolatban.
  • Akkor is el fogják ismerni a választás eredményét, ha az ellenzék győz.
photo_camera Gulyás egy novemberi kormányinfón Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A koronavírusos fertőzések jelentős részét már az omikron variáns okozza Magyarországon, mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. (Müller Cecília tisztifőorvos kedden 29 százalékról beszélt.) A kormány arra számít, hogy a kórházi terhelés nem fog olyan mértékben emelkedni, ahogy a fertőzötteké. Gulyás a kormányinfó egy későbbi pontján azt mondta, a mostani előrejelzés alapján a kórházi betegek száma lényegesen el fog múlni a korábbi csúcstól, de nem tud ezért kezeskedni.

Kásler Miklós miniszter napi 200 halottat jósolt az ötödik hullám csúcsára. Kollégánk megkérdezte, hogy ha kevesebb kórházi betegre számítanak, miért lesz ilyen magas a halálozás. Gulyás azt válaszolta, „a jóslatokkal legyünk óvatosak”.

Elárulta, hogy a 2261 covidos kórházi beteg mellett 596-an vannak, akik szintén ápolást igényelnek, és covid-gyanús tüneteket mutatnak, de még nem igazolták a fertőzést. Ezt a számot alapesetben nem szokta megosztani az operatív törzs.

A kormány úgy döntött, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.Ez azt jelenti, hogy az igazolvány csak azok kezében lesz érvényes, akik három oltást kaptak, vagy az elmúlt fél évben kapták a másodikat. Ehhez nem lesz szükség új igazolványra, a QR-kódot le lehet olvasni, ez fogja igazolni az érvényességet. A kormány bízik benne, hogy emiatt sokan fogják beoltatni magukat, a kötelező oltás terén viszont nem terveznek új intézkedést.

Nemzetközi példák alapján hét napra rövidítik a hatósági karantén hosszát, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni. Az iskolákban már az alsó tagozaton is érvényes lesz, hogy az oltatlan kontakt gyerekeknek 5 napos karanténba kell menni. Ők online tanulhatnak otthonról, ha megoldható.

Gulyás szerint az összes döntést az operatív törzs javasolta. Elismerte, hogy az igazolványhoz ma nem kapcsolnak „nagyon radikális” korlátozásokat. Kikerülte a választ, hogy terveznek-e szigorítani ebben.

Bárki kaphat negyedik oltást, aki kér

Gulyás egy ATV-s kérdésre elmondta, hogy hamarosan bárki beadathatja a negyedik oltást orvosi konzultáció után. Erről hamarosan megjelenik a rendelet.

Szentkirályi Alexandra szóvivő konzultálni fog az orvosával a saját negyedik oltásáról, Gulyás pedig hat hónap után adatná be.

Kásler Miklós miniszter a hétvégén azt mondta, biztosan számolni kell a negyedik oltással. Ehhez képest Orbán Viktor decemberben még elég szkeptikusan nyilatkozott: „Én kulcskérdésnek tartom ma egyébként, hogy a harmadik oltás működjön, mert be fogunk sokallni egy idő után. Tehát az oltás mégis bizalmi kérdés. Tehát ha úgy nézek ki, mint egy ementáli sajt, már elnézést, akkor egy idő után… Meddig? Hogy tizedik is lesz? Meg tizenötödik is? Vagy hogy’ lesz ez? Tehát én nagyon bízom benne, hogy ez a harmadik, ráerősítő oltás, ez megfogja”.

Az Európai Unióban eddig Dániában kezdték beadni a negyedik oltást a különösen veszélyeztetett embereknek.

link Forrás

Gyorsteszteknél is megfontolandó az ármaximum

Kollégánk kérdésére Gulyás azt mondta, megfontolandó, hogy maximálják az antigén gyorstesztek árát.

Egy korábbi kérdésre viszont azt mondta, az ingyenes tesztelést nem pártolják, mert a kormány szerint az oltás a megoldás, nem a tesztelés.

Völner: ártatlanság vélelme, egyedi elkövetés

A 444 kérdezett Völner Pálról, aki az ügyészség gyanúja szerint éveken keresztül, rendszeresen rakott el kenőpénzt Varga Judit miniszter helyetteseként.

Gulyás azt mondta, az ártatlanság vélelmét el kell fogadni, és „a gyanúsítás alapján kizárható, hogy ha ez megtörtént, akkor ne egyedi elkövetés lett volna”. Ezt később, egy másik kérdésre megismételte, és magányos elkövetőnek nevezte Völnert, ha egyáltalán alapos az ügyészség gyanúja. Ezért nem gondolja, hogy Vargának tennie, mondania kellett volna bármit azon túl, hogy gondoskodott az új helyettes kinevezéséről.

Völner a miniszterhelyettesi, államtitkári posztjáról lemondott, amikor nyilvánosságra került a gyanúsítás, de továbbra is képviselő.

photo_camera Völner Pál Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Árstop: az üzleteknek a saját októberi áraikhoz kell visszatérniük

Gulyás a szerb gyakorlathoz hasonlította a szerdán bejelentett ármaximálást, miszerint hat élelmiszert az októberi áron kell árulni. Sőt, bár Orbán Viktor nem mondta, most kiderült, hogy közéjük tartozik a csirkefarhát is.

A rendelet néhány napon belül fog megjelenni, de annyit megtudtunk, hogy

  • az ármaximálás három hónapra szól, és meghosszabbítható,
  • az üzleteknek a saját októberi áraikhoz kell visszatérni, akkor is, ha éppen akciós volt,
  • előírják, és ellenőrizni fogják, hogy az októberi készletet biztosítani kell,
  • több szintű, szigorú szankció lesz (pénzbírság, többszöri szabálysértés esetén eltiltás).

Kollégánk rákérdezett, van-e köze a döntésnek a közelgő választásokhoz. „Az inflációhoz van köze” - válaszolta Gulyás.A miniszter létező veszélynek nevezte, hogy a kereskedők más termékek árába fogják beépíteni a veszteséget, de ezt a kormány figyelni fogja, és mint mondta, vannak más árszabályozási eszközök.

Az ellenzék szerint inkább az áfát kellene csökkenteni, ahogy például Lengyelországban tették. Gulyás szerint áfacsökkentéssel kevésbé csökkennének az árak.

A kormány szerint a kiskereskedők 10-20 milliárd forintot fognak bukni, de nem adnak kompenzációt, mert van „közös teherviselés”. Szerinte a kiskereskedelmi profit magasabb, mint amekkora veszteséget okoz ez az intézkedés. A döntésről nem egyeztetettek előzetesen az érintettekkel.

Sztojka: nem vizsgálják

Nem vizsgálja a kormány Sztojka Attila ügyét. A Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy kiszivárgott hangfelvételen többek közt arról beszélt a jelenlevő lungo dromos roma képviselőknek, hogy a belügyben „mindenkiről tudunk mindent”.

Gulyás szerint, mivel a felvétel teljes egészében nem került nyilvánosságra, „nem tudjuk, hogy mi hangzott el”. Szerinte az eddig ismertek nem adnak okot személyi változtatásra, de végül elismerte, hogy a megfogalmazás nem volt szerencsés.

Sztojka nem tagadta, hogy ő beszélne a felvételen, és hogy azt mondta volna, ami a hírekben megjelent.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Mindenképp el fogják ismerni a választás eredményét

Kollégánk kérdésére Gulyás azt mondta, akkor is el fogják ismerni a választás eredményét, ha az ellenzék győzne. Mint mondta, ez 2002-ben és 2006-ban is így volt. Egy későbbi kérdésre viszont nem ígérte meg, hogy Orbán Viktor külön gratulálna majd Márki-Zay Péternek.

Szentkirályi a TikTokról

A kormányszóvivő néhány napja közzétett egy videót egy németül kiabáló kisfiúról, amint dühösen püföl egy billentyűzetet. Kollégánk megkérdezte, mit akart ezzel üzenni.

„Egyrészt a TikTok egy másik eszközökkel élő médiafelület”, mondta Szentkirályi Alexandra, szerinte ő is teljesen másképp használja a TikTokot, a Facebookot és az Instagramot. Mint mondta, a TikTok-videókat kormányszóvivőként teszi közzé, de az ő álláspontját tükrözik. Ebben az esetben szeinte a feliratok egyértelműek.

Kamuvideók

Kollégánk rákérdezett Gulyásnál, számíthatunk-e olyasmire a választások előtti napokban, mint 2018-ban, amikor a kormányközeli médiabirodalom egyes tagjai régi, Amerikában készült, erőszakot ábrázoló videófelvételeket hirdettek azzal a szöveggel hogy „Európa 2018, ezt akarjuk?”.

Gulyás mindenkit arra biztatott, hogy valóságnak megfelelő tájékoztatást nyújtsa. „Lehet, hogy a jobboldali sajtóban készültek olyan felvételek vagy bejátszások, amelyek nem voltak pontosak, de mi pártként erre biztosan nem hivatkoztunk” - mondta, majd felidézte az MSZP kamuvideó-botrányait.

A 444 kérdései egyben:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.