Népszava: Újabb hangfelvételen fenyegetőzik a romaügyi kormánybiztos a BM-es kapcsolataival

POLITIKA
2022 január 11., 06:55

„Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig” - mondta a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója az Országos Roma Önkormányzat Fideszhez húzó, Lungo Drom frakciószövetség egyes tagjainak a Népszavához került újabb hangfelvétel szerint.

A múlt héten egy másik, hasonló körben folytatott beszélgetésének felvételét már ismertette a lap, és a kormánybiztos már akkor is példálózott a BM-es kapcsolataival. „Mindenkiről tudok sok mindent, azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan” - mondta akkor.

És nem csak a megfigyeléssel való fenyegetőzés hasonlít az előző felvétel tartalmához. A Népszava által bemutatott, szó szerint idézett részletek – hasonlóan a múlt héten megismertekhez – arról tanúskodnak, hogy a kormánymegbízott lojalitásra szólította fel a Lungo Drom tagjait.

Néhány idézet a felvételből:

  • „Higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek”
  • „Csak és kizárólag ez a kör” élvezi a Fidesz bizalmát.
  • „Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást.”
  • „Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”
Sztojka Attila
photo_camera Sztojka Attila Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Miközben a Fidesz továbbra is a Lungo Dromra számít, Sztojka Attila szerint „az egyértelműen látszik, hogy Farkas Flóriánnal nem tudunk mit kezdeni” - írja a Népszava idézve Sztojkát. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnökének neve korrupciógyanús ügyletekben merült fel.

A Népszava már az előző felvételről szóló cikk kapcsán is megkereste Sztojka Attilát. Akkor nem érkezett válasz, ám a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság később egy közleményt adott ki. Ebben az olvasható, hogy a kormánybiztos „minden olyan tevékenységet elítél, rosszindulatú hangulatkeltésnek minősít, amely a roma nemzetiségi önkormányzatok kohéziójának megteremtésére irányuló erőfeszítéseit” akadályozza. A mostani cikk megjelenése előtt sms-ben keresték a kormánybiztost, ám nem érkezett válasz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.