Két héten belül harmadszor lőtt fel rakétát Észak-Korea

külföld
2022 január 14., 06:52
comments 2

Minden bizonnyal ballisztikus rakétát lőtt fel Észak-Korea, jelezte a japán parti őrség és a dél-koreai hadsereg. Ez utóbbi tájékoztatása szerint az egyelőre azonosítatlan rakétát az ország keleti partvidékéről lőtték ki a Japán-tengerre, amit, mint általában, sikerült eltalálniuk.

photo_camera Az észak-koreai Rodon Szinmun hírügynökség felvétele a három nappal ezelőtti, január 11-i rakétakísérletről. Fotó: EyePress via AFP

Észak-Korea az elmúlt két hétben már végzett két rakétakísérletet, ez volt a harmadik. Kim Dzsongun, az ország diktátora az újabb rakétakísérlet előtt az Egyesült Államokat bírálta, amiért az újabb szankciókkal büntette az előző két rakétakísérlet miatt. Ő ugyanis úgy értékelte, hogy a rakétakísérletekre válaszul kiszabott szankciókkal valójában az USA konfrontálódik Észak-Koreával, és nem fordítva.

Az észak-koreaiak érvei szerint rakétakísérleteik jogos önvédelemnek számítanak, a szankciókkal pedig csak elszigetelni próbálják az országot. Valójában az USA újra és újra diplomáciai tárgyalásokra szólítja Észak-Koreát, igaz, azért, hogy a nukleáris leszerelésről és a fegyverkorlátozásokról tárgyaljanak. Az északi rezsim ezt "gengszterkedésként" értékelte, fenntartva, hogy hiperszonikus siklórakétáival, amikkel mostanában kísérletezik, csak saját önvédelmét akarja garantálni, és egyáltalán nem fenyegetésnek szánja a rendszerint Japán irányába kilőtt rakétáit. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt