Két héten belül harmadszor lőtt fel rakétát Észak-Korea

külföld
2022 január 14., 06:52
comments 2

Minden bizonnyal ballisztikus rakétát lőtt fel Észak-Korea, jelezte a japán parti őrség és a dél-koreai hadsereg. Ez utóbbi tájékoztatása szerint az egyelőre azonosítatlan rakétát az ország keleti partvidékéről lőtték ki a Japán-tengerre, amit, mint általában, sikerült eltalálniuk.

Az észak-koreai Rodon Szinmun hírügynükség felvétele a január 11-i, hasonló rakétakísérletről.
photo_camera Az észak-koreai Rodon Szinmun hírügynökség felvétele a három nappal ezelőtti, január 11-i rakétakísérletről. Fotó: EyePress via AFP

Észak-Korea az elmúlt két hétben már végzett két rakétakísérletet, ez volt a harmadik. Kim Dzsongun, az ország diktátora az újabb rakétakísérlet előtt az Egyesült Államokat bírálta, amiért az újabb szankciókkal büntette az előző két rakétakísérlet miatt. Ő ugyanis úgy értékelte, hogy a rakétakísérletekre válaszul kiszabott szankciókkal valójában az USA konfrontálódik Észak-Koreával, és nem fordítva.

Az észak-koreaiak érvei szerint rakétakísérleteik jogos önvédelemnek számítanak, a szankciókkal pedig csak elszigetelni próbálják az országot. Valójában az USA újra és újra diplomáciai tárgyalásokra szólítja Észak-Koreát, igaz, azért, hogy a nukleáris leszerelésről és a fegyverkorlátozásokról tárgyaljanak. Az északi rezsim ezt "gengszterkedésként" értékelte, fenntartva, hogy hiperszonikus siklórakétáival, amikkel mostanában kísérletezik, csak saját önvédelmét akarja garantálni, és egyáltalán nem fenyegetésnek szánja a rendszerint Japán irányába kilőtt rakétáit. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.