Nem enyhült az inflációs nyomás decemberben

gazdaság
2022 január 14., 09:21
comments 3

Az elemzői várakozásokat meghaladó, 7,4 százalékos volt a pénzromlás üteme 2021 decemberében a legfrissebb statisztikák szerint. A Portfolio beszámolója alapján az elemzők előzetesen 7,1 százalékos inflációt vártak.

Ennél is rosszabb hír a gazdasági portál szerint, hogy az elemzők korábban azt remélték, novemberben csúcsosodhat az infláció, ehhez képest decemberben sem csökkent a pénzromlás üteme.

A lap elemzése szerint különösen aggasztó a pénzromlás üteme, a maginfláció növekedésének tempója. "A mai adat alapján könnyen elképzelhető, hogy a negyedéves évesített maginflációs mutatót hamarosan a két számjegyű tartományban láthatjuk" - írták.

Az inflációt az élelmiszerek gyors drágulása hajtja, amit meg az energiaárak és az alapanyagárak áremelkedése. 2020 decemberéhez képest az étolaj ára 26,8, a liszté 23,7, a margariné 22,8, a kenyéré 15,2, a baromfihúsé 13,4, a tejé 12,1, a péksüteményeké 11,6 százalékkal nőtt a KSH adatai szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt