Tompos: Életveszélyes lélegeztetőgépeket adott ajándékba a magyar kormány a kirgizeknek

Egészségügy
2022 január 14., 16:35
comments 4

Tompos Márton, a Momentum szóvivője azt állítja, hogy a magyar kormány 2020 nyarán olyan, Vinod Sekhar majaziai üzletember közvetítésével vásárolt kínai lélegeztetőgépeket küldött ajándékba Kirgizisztánnak, amikről akkor már tudni lehetett, hogy életveszélyesek lehetnek.

Az esetet bemutató fb-posztjában Tompos közöl egy sajtófotót, amin Szijjártó külügyminiszter 20 lélegeztetőgépet ad át kirgiz kollégájának a Biskeki reptéren. A képen látható dobozon a Sekhar érdekeltségébe tartozó Petra Group logója látható. Tompos szerint a 20 ajándék gépből 10 volt ilyen.


“Ez a Shangrila 510s modell, amiről már 2020 áprilisában kiderült, hogy komoly problémák vannak vele. Brit orvosok szerint nem tisztíthatóak (egy világjárvány idején), nem megbízható az oxigénellátásuk (igen, egy lélegeztetőgépnek!) és a használatuk súlyos kárt, akár halált is okozhat.”

- írja a Momentum szóvivője.

Az akkori brit és amerikai sajtóban valóban sok szó esett arról, hogy a járvány eleji pánikban sebtében beszerzett kínai lélegeztetőgépek közül ezt a modellt a témában érintett brit orvosok használhatatlannak, sőt életveszélyesnek nevezték. Eleve nem is kórházi használatra, hanem mentőtautókba szánt készülékről van szó, ami ráadásul nem adagolja megbízhatóan az oxigént.

A magyar sajtó, így a 444 is írt arról, hogy több magyar kórházban meghibásodtak, volt, ahol a bedugás után füstölni is kezdtek a Kínából vásárolt lélegeztetőképek. Máshol beüzemelni sem tudták a gépeket, mivel nem voltak megfelelők a csatlakozók.

Az összesen 16 863 darabos hazai lélegeztetőgép-beszerzés során a magyar kormány 6 258 darabot rendelt Vinod Sekhar GR Techonlogies nevű cégétől. A maláj céggel kötött teljes üzlet 559,6 millió dollár, vagyis 178 milliárd forint értékű volt. Ez volt a legnagyobb tétel az összes beszerzés közül és egyben a legmagasabb átlagárú is.

Sekhar néhány héttel a magyarokkal kötött szerződés után vett egy korábban 19,3 millió dollárért gazdát cserélt luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt, aminek a pontos értékét nehéz megbecsülni.Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt