Energiavállalatokkal tárgyal az USA a vészforgatókönyvről arra az esetre, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot Európa felé

Külpolitika
2022 január 15., 17:32
comments 8

Több nemzetközi energiacéggel egyeztetett az amerikai kormány, hogy vészforgatókönyvekről tárgyaljanak arra az esetre, ha az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása veszélyeztetné Európa gázellátását - írja két kormányzati és két ipari forrásra hivatkozva a Reuters.

Az USA attól tart, hogy Oroszország katonai támadásra készül Ukrajna ellen. Oroszország tagadja, hogy ilyesmit tervezne.

Az Európai Unióba érkező gáznak nagyjából a harmada jön Oroszországból, és ha az esetleges konfliktus miatt az USA szankcionálja az oroszokat, ők válaszul elzárhatják a gázcsapot. Ez pedig tovább súlyosbítaná az eleve súlyos európai energiaválságot.

A külügyminisztérium tiszségviselői arról érdeklődtek az energiacégeknél, hogy honnan érkezhetnének még gázszállítmányok, ha az orosz fél leállítja a szállítást. Azt a választ kapták, hogy a világyszerte szűkös jelenlegi gázkészletek mellett kevés tartalék van, ami pótolhatná a kiesést. Az amerikaiak megkérdezték azt is, hogy a vállalatoknak van-e kapacitásuk az exportjuk növelésére, és szükség esetén el tudják-e halasztani a gázmezők karbantartási feladatait.

Az nem világos, hogy melyik cégeket kereste meg az amerikai külügy. A Reuters kérdésére a Royal Dutch Shell, a ConocoPhillips és az Exxon nem kívánt nyilatkozni, a Chevron Corp, a Total, az Equinor és a Qatar Energy pedig nem reagált azonnal a lap megkeresésére.

Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nem kívánta kommmentálni az USA és az energiavállalatok közti megbeszéléseket, de megerősítette, hogy a vészforgatókönyv kidolgozása folyamatban van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.