Szökőár lett a víz alatti vulkánkitörésből, a hullámok ellepték Tongát

január 15., szombat 14:42
2

Cunami csapott le a csendes-óceáni Tongára, miután szombaton kitört a tenger alatti Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán. A Twitteren megjelentek az első videók arról, hogyan árasztotta el a szigetcsoportot a víz.

Így nézett ki egy műholdfelvételen a kitörés:

Ezen a felvételen pedig azt látni, ahogy egy templomot önt el a víz:

Tonga fővárosa, Nuku'alofa mindössze 65 kilométerre fekszik a vulkántól, az ország fő szigetén, a Tongatapun. A szemtanúk beszámolói szerint vulkáni hamu hullott az égből a fővárosban. Tonga földtani intézete szerint a vulkánból feltörő gáz, füst és hamu 20 kilométer magasra csapott fel az égbe.

A kitörés annyira hangos volt, hogy beszámolók szerint még Új-Zélandon és Ausztráliában is hallani lehetett. Egy tongai lakos a BBC beszámolója szerint azt mondta, a kisöccse bombarobbanásnak hitte e dörrenéseket. A 800 kilométerre levő Fidzsi-szigeteken is hallani lehetett, a fővárosi tisztviselők beszámolója szerint hangos mennydörgéshez volt hasonló.

A Fidzsi-szigeteken, Vanuatun, Ausztrália keleti partjain és Tasmániában is cunami-figyelmeztetést adtak ki.

Az Aucklandi Egyetem vulkanológusa, Shane Cronin szerint a kitörés az elmúlt harminc év egyik legnagyobb vulkánkitörése volt Tongán. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt