Szökőár lett a víz alatti vulkánkitörésből, a hullámok ellepték Tongát

természet
2022 január 15., 14:42

Cunami csapott le a csendes-óceáni Tongára, miután szombaton kitört a tenger alatti Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán. A Twitteren megjelentek az első videók arról, hogyan árasztotta el a szigetcsoportot a víz.

Így nézett ki egy műholdfelvételen a kitörés:

link Forrás

Ezen a felvételen pedig azt látni, ahogy egy templomot önt el a víz:

link Forrás

Tonga fővárosa, Nuku'alofa mindössze 65 kilométerre fekszik a vulkántól, az ország fő szigetén, a Tongatapun. A szemtanúk beszámolói szerint vulkáni hamu hullott az égből a fővárosban. Tonga földtani intézete szerint a vulkánból feltörő gáz, füst és hamu 20 kilométer magasra csapott fel az égbe.

link Forrás

A kitörés annyira hangos volt, hogy beszámolók szerint még Új-Zélandon és Ausztráliában is hallani lehetett. Egy tongai lakos a BBC beszámolója szerint azt mondta, a kisöccse bombarobbanásnak hitte e dörrenéseket. A 800 kilométerre levő Fidzsi-szigeteken is hallani lehetett, a fővárosi tisztviselők beszámolója szerint hangos mennydörgéshez volt hasonló.

A Fidzsi-szigeteken, Vanuatun, Ausztrália keleti partjain és Tasmániában is cunami-figyelmeztetést adtak ki.

Az Aucklandi Egyetem vulkanológusa, Shane Cronin szerint a kitörés az elmúlt harminc év egyik legnagyobb vulkánkitörése volt Tongán. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.