Véget ért a túszdráma a texasi zsinagógánál, kimentették a túszokat

külföld
január 15., 22:12
comments 10

10 óra után ért véget a túszdráma a texasi Colleyville zsinagógájában, ahol magyar idő szerint szombat este egy fegyveres férfi legalább négy túszt ejtett. A túszdráma lövöldözésbe torkollott, de az összes túsz sikerült épségben kiszabadítani. A túszejtő meghalt, kilétéről egyelőre semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra az FBI és a helyi rendőrség.

A támadás Colleyville településen történt, Dallas egyik elővárosában, a Congregation Beth Israel zsinagógában. Az egyelőre meg nem nevezett túszejtő a szombat délelőtti istentisztelet közben tört rá a helyi zsidó közösségre a túszejtő, és feltehetően négy embert tartott fogva, köztük a zsinagóga rabbiját. A támadás elejét a Facebookon élőben lehetett követni, mert az istentiszteletet a zsinagóga közvetítette. A túszejtő erős akcentussal beszélt angolul. A rendőrséget is a közvetítés nézői értesítették, így nem sokkal a támadás kezdete után az egész környéket kiürítették, és az FBI is nagy erőkkel érkezett a helyszínre.

photo_camera Fotó: ANDY JACOBSOHN/AFP

Az FBI túsztárgyalói hosszasan egyeztettek a támadóval, aki hat órával az incidens kezdete után egy túszt szabadon is engedett. A hatóságok aztán helyi idő szerint szombat este 9 körül behatoltak az épületbe, kívülről robbanást és lövéseket lehetett hallani.

A túszejtő meghalt, a még bent lévő három túszt a rendőrök épségben kiszabadították. Az FBI és a rendőrség beszámolói szerint a helyszínt bombaszakértők vizsgálják át, mert feltételezni lehet, hogy a támadó robbanókészülékeket rejtett el.

Egyelőre nem tudni, hogy a támadó kicsoda, és pontosan mit akart, de kapaszkodók vannak. A Facebook-közvetítésben hallani lehetett, ahogy olyanokat mond, hogy "valami baj van Amerikával", és azt követeli a túszaitól, hogy "hívják fel a (lány) testvéremet", és arról is beszél, hogy meg fog halni. A túszejtő emellett Aafia Siddiqui szabadon engedését követelte, mindezek miatt elterjedt a sajtóban, hogy Siddiqui testvére lehetett a támadó. Aafia Siddiqui egy pakisztáni orvosnő, akit 2010-ben az Egyesült Államokban tartóztattak le, mert terrortámadást készített elő, amerikai katonákat akart meggyilkolni. Jelenleg 86 éves börtönbüntetését tölti egy texasi börtönben. Korábban az Iszlám Állam két alkalommal is ki akarta őt cserélni nyugati túszokra, de az amerikai kormány nem tárgyalt erről.

Joe Biden a túszdráma feloldása után kiadott közleményében megköszönte a hatóságok gyors és hatásos reagálását, és elítélte az antiszemitizmust. Az amerikai elnök támogatásáról biztosította a Congregation Beth Israel közösséget, Colleyville városát és az egész zsidó közösséget. Arról beszélt, hogy bár egyelőre nem tudni, mit akart elérni a támadó, de egyértelművé kell tenni mindenki számára, hogy Amerika nem hagyja, hogy bárki gyűlöletet keltsen, és mindig szembeszáll a szélsőségesekkel. (BBC, CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt