A floridai narancsválság miatt drágább lehet a narancslé

január 17., hétfő 19:39
6

Nem alakul jól a narancsidény az Egyesült Államok legfontosabb narancstermelő vidékén, Floridában, az előrejelzések szerint ugyanis a második világháború óta a legrosszabb termésre lehet számítani. Ennek hatására jelentősen emelkedett a narancslére kötött határidős szerződések ára, vagyis várhatóan a rossz floridai termés miatt az egész világon drágább lesz majd a narancslé.

A rossz termésért egy "citruszöldülés" nevű betegség a felelős, amelyet egy tetüféle terjeszt, és amely miatt a narancsok sokkal kisebbre nőnek és idejekorán lepotyognak a fákról. Ez a gyógyíthatatlan betegség 2005-ben jelent meg a floridai narancsligetekben, de még sosem okozott akkora kárt, mint idén.

A fagyasztott narancslé-koncentrátum ára már enélkül is jelentősen emelkedett a járvány alatt, 50 százalékkal drágább, mint a pandémia előtt. A rossz idei előrejelzés hírére viszont még 5,1 százalékkal nőtt a márciusi szállítására vett koncentrátum ára a chicagói árutőzsdén. (Wall Street Journal)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt