Az év végi pénzszórás után nagyon lecsökkent a kormány likvid tartaléka

gazdaság
2022 január 17., 05:58
comments 10

2020 augusztusa óta nem tapasztalt szintre csökkent a kormány likvid tartaléka, vagyis az MNB-nél vezetett számláján rendelkezésre álló, azonnal felhasználható pénzösszeg. A Portfolio friss cikke szerint december végére a nagy év végi pénzszórás nyomán már csak 1706,3 milliárd forint volt a kormány MNB-nél vezetett betéteinek összege - szeptember végén még 4464,8 milliárd volt ez az összeg.

A Portfólió szerint ez annyiban nem meglepő, hogy a múlt hét elején megjelent előzetes költségvetési számokból már látszott, hogy az államháztartás több mint 5100 milliárd forintos veszteséggel zárta az évet. Csak decemberben 1170 milliárd forint volt a hiány.

A Portfolio szerint az se szokatlan, hogy a kormány decemberben kiköltekezik, a jelenleginél csak 2020 decemberében volt magasabb az állam számlaegyenlege. De a tavaly év végi pénzszórás üteme így is döbbenetes, az utóbbi húsz évben csak 2015-ben zuhant nagyobbat a likvid tartalék összege az év utolsó hónapjában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.