Gyűlöletbeszéd miatt elítélték a francia szélsőjobb új csillagát

külföld
2022 január 17., 15:26
comments 1

Gyűlöletbeszéd miatt 10 ezer euróra (mai árfolyamon több mint 3,5 millió forintra) bírságolta Eric Zemmour szélsőjobboldali politikust a francia bíróság - írja a BBC. A büntetést azért kapta a tavaszi francia elnökválasztáson is induló Zemmour, mert még 2020 szeptemberében egy tévéműsorban tolvajoknak, erőszaktevőknek és gyilkosoknak nevezte a szülői kíséret nélkül Európába érkező kiskorú bevándorlókat.

A muszlim- és bevándorlásellenes nézeteiről ismert politikus a CNews nevű tévécsatorna egyik műsorában volt vendég, ahol arra kérték, kommentálja azt a hírt, hogy egy fiatal pakisztáni bevándorló késsel megtámadott valakit. Zemmour erre arról kezdett beszélni, hogy minden fiatal bevándorló tolvaj, gyilkos és erőszaktevő, semmi keresnivalójuk sincs Franciaországban, és vissza kellene küldeni őket oda, ahonnan jöttek.

photo_camera Orbán Viktor Eric Zemmour társaságában 2021 szeptemberében. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fische/MTI/MTVA

A párizsi bíróság szerint ez kimerítette a gyűlöletbeszéd kategóriáját, ezért megbírságolta Zemmourt. A politikus a közösségi médiában az ítélet után azt írta, hogy korlátozzák a szólásszabadságát, és sürgősen ki kell szorítani az ideológiát az igazságszolgáltatásból.

Zemmour, akit korábban már kétszer is megbüntettek gyűlöletbeszéd miatt, tavaly még a francia elnökválasztás komoly esélyesének tűnt, pár hétig azt mutatták a közvélemény-kutatások, hogy ő a második legnépszerűbb jelölt Emmanuel Macron után. Azóta a támogatottsága jelentősen visszaesett, ma már a választók 11 százaléka szavazna rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.