Gyűlöletbeszéd miatt elítélték a francia szélsőjobb új csillagát

január 17., hétfő 15:26
1

Gyűlöletbeszéd miatt 10 ezer euróra (mai árfolyamon több mint 3,5 millió forintra) bírságolta Eric Zemmour szélsőjobboldali politikust a francia bíróság - írja a BBC. A büntetést azért kapta a tavaszi francia elnökválasztáson is induló Zemmour, mert még 2020 szeptemberében egy tévéműsorban tolvajoknak, erőszaktevőknek és gyilkosoknak nevezte a szülői kíséret nélkül Európába érkező kiskorú bevándorlókat.

A muszlim- és bevándorlásellenes nézeteiről ismert politikus a CNews nevű tévécsatorna egyik műsorában volt vendég, ahol arra kérték, kommentálja azt a hírt, hogy egy fiatal pakisztáni bevándorló késsel megtámadott valakit. Zemmour erre arról kezdett beszélni, hogy minden fiatal bevándorló tolvaj, gyilkos és erőszaktevő, semmi keresnivalójuk sincs Franciaországban, és vissza kellene küldeni őket oda, ahonnan jöttek.

Orbán Viktor Eric Zemmour társaságában 2021 szeptemberében. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fische/MTI/MTVA

A párizsi bíróság szerint ez kimerítette a gyűlöletbeszéd kategóriáját, ezért megbírságolta Zemmourt. A politikus a közösségi médiában az ítélet után azt írta, hogy korlátozzák a szólásszabadságát, és sürgősen ki kell szorítani az ideológiát az igazságszolgáltatásból.

Zemmour, akit korábban már kétszer is megbüntettek gyűlöletbeszéd miatt, tavaly még a francia elnökválasztás komoly esélyesének tűnt, pár hétig azt mutatták a közvélemény-kutatások, hogy ő a második legnépszerűbb jelölt Emmanuel Macron után. Azóta a támogatottsága jelentősen visszaesett, ma már a választók 11 százaléka szavazna rá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt