Jakarta helyett Nusantara lesz Indonézia fővárosa

január 18., kedd 8:57
5

Az indonéz törvényhozás jóváhagyta a főváros áthelyezésére vonatkozó törvényjavaslatot. A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is, közölte az MTI.

A fejlesztési miniszter, Suharo Monoarfa szerint az új főváros a nemzeti identitás jelképe lesz, és új gazdasági központként is funkcionálhat.

A Kalimantan, másik nevén Indonéz Borneo régióban felépítendő fővárost Nusantarának nevezik majd – tette hozzá a miniszter.

Jakarta földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és folyamatosan süllyed. Lakossága meghaladja a 10 millió főt, ha nem számoljuk azt a további 3 millió embert, akik a környező városokban laknak, de sokat járnak be az egyébként is zsúfolt fővárosba. A törvényjavaslat megvitatását a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, jelenlegi formájában az áthelyezés végső dátuma 2024.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt