Karikó Katalin kapta meg a Solvay-díjat

TUDOMÁNY
2022 január 18., 18:25

Az oltásokban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásáért Karikó Katalinnak ítélték oda az idei, 300 ezer eurós (107 millió forint) Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – közölte a belga cég.

A közlemény szerint Karikó Katalinnak a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával kapcsolatos munkája tette lehetővé a vakcinák gyors kifejlesztését. A kutatásait leginkább a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kidolgozására, ez sok életet mentett meg. A kutatási eredményei a jövőben segíthetnek más betegségek, például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is.

Karikó Katalin biokémikus a Szeged díszpolgára kitüntetéssel a Szeged-napi díszünnepség után 2021. május 21-én.
photo_camera Karikó Katalin biokémikus a Szeged díszpolgára kitüntetéssel a Szeged-napi díszünnepség után 2021. május 21-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A közlemény idézi Ilham Kadrit, a Solvay vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott, Karikó Katalin hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését. A szakember emlékeztetett rá, Karikó Katalin a második nő, aki elnyerte az elismerést.

A 2013-ban alapított Solvay-díjjal egy tudós olyan jelentős felfedezését ismerik el, ami kiemeli a tudomány és a kémia alapvető szerepét a világ legsürgetőbb kihívásainak megoldásában. Az idei elismeréssel az első Solvay Kémiai Konferencia 100. évfordulója előtt is tisztelegnek. A díjátadó ünnepséget a brüsszeli Palais des Académies-ben tartják március 29-én Fülöp belga király jelenlétében.

Az 1863-ban alapított belga, önmagát tudományos vállalatként meghatározó Solvay 64 országban működik, 2020-as nettó árbevétele 8,9 milliárd euró volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.