Karikó Katalin kapta meg a Solvay-díjat

január 18., kedd 18:25
2

Az oltásokban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásáért Karikó Katalinnak ítélték oda az idei, 300 ezer eurós (107 millió forint) Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – közölte a belga cég.

A közlemény szerint Karikó Katalinnak a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával kapcsolatos munkája tette lehetővé a vakcinák gyors kifejlesztését. A kutatásait leginkább a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kidolgozására, ez sok életet mentett meg. A kutatási eredményei a jövőben segíthetnek más betegségek, például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is.

Karikó Katalin biokémikus a Szeged díszpolgára kitüntetéssel a Szeged-napi díszünnepség után 2021. május 21-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A közlemény idézi Ilham Kadrit, a Solvay vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott, Karikó Katalin hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését. A szakember emlékeztetett rá, Karikó Katalin a második nő, aki elnyerte az elismerést.

A 2013-ban alapított Solvay-díjjal egy tudós olyan jelentős felfedezését ismerik el, ami kiemeli a tudomány és a kémia alapvető szerepét a világ legsürgetőbb kihívásainak megoldásában. Az idei elismeréssel az első Solvay Kémiai Konferencia 100. évfordulója előtt is tisztelegnek. A díjátadó ünnepséget a brüsszeli Palais des Académies-ben tartják március 29-én Fülöp belga király jelenlétében.

Az 1863-ban alapított belga, önmagát tudományos vállalatként meghatározó Solvay 64 országban működik, 2020-as nettó árbevétele 8,9 milliárd euró volt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt