„A kampányban fokozottan figyelünk a kiegyensúlyozottságra ” - nyugtat mindenkit a közmédia vezetője

Média
2022 január 19., 14:39
comments 12
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója beszél a közmédia és a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös Petõfi-projektjérõl tartott online sajtótájékoztatón a budapesti A38 hajón
photo_camera Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója beszél a közmédia és a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös Petõfi-projektjérõl tartott online sajtótájékoztatón a budapesti A38 hajón 2021. március 12-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója az EBESZ képviselőivel találkoztak kedden, és erről beszámoltak a közmédia nézőinek illetve hallgatóinak is. Dobos beszélt a Kossuth Rádión, és az M1-en is arról, hogy mi hangzott el az egyeztetéseken.

A hvg.hu szerint a rádióban Dobos azt emelte ki, hogy ígéretet tettek arra: ahogy eddig, úgy ezen túl is kiegyensúlyozott marad az állami média, így a kampányban sem tesz majd másként.

„Fokozottan kell odafigyelni a kiegyensúlyozottságra”, amire garancia az, idáig is megbirkóztunk ezzel az óriási feladattal” – mondta Dobos, aki szerint az M1 struktúrája alkalmas arra, hogy a közszolgálati műsorkészítés irányelveit megvalósítsa.

Az M1-en Dobos arról beszélt, hogy jelezték az EBESZ-képviselőknek: a Közszolgálati Kódex biztosítja a közszolgálatiság feltételeinek érvényesülését az összes állami csatornán. (Azt nem tette hozzá, a riporter pedig nyilván nem emlékeztette, hogy a Kódexet egy olyan kuratórium felügyeli, amiben a médiahatóság és a fideszes delegáltak útján a kormánypárt befolyása garantált.)

A vezérigazgató elismételte, amit a rádióban is elmondott, hogy minden párt egyenlő lehetőséget kap majd a politikai reklámok elhelyezésére a csatornán. Beszélt a Közmédia Választási Irodájáról, amit külön azért hoztak létre, hogy biztosítsa a közszolgálatiság érvényesülését a közmédia csatornáin. A miniszterelnöki vita kérdése állítólag felmerült az EBESZ-egyeztetésen. Dobos azt mondta erre: „a közmédia nem csinálja, hanem közvetíti a politikát.” Ha lesz közvetítik, de ez nem az ő döntésük.

A riport végén a vezérigazgató még tett egy emlékezetes megjegyzést: közölte, hogy a közmédia 130 milliárdos költségvetése inflációstul egyáltalán nem számít magasnak; hasonló méretű országok - mint például Ausztria - ennek az összegnek akár a háromszorosát is ráköltik az állami média finanszírozására.

Utóbbi példa nem csak az országok nettó nemzeti jövedelmének vagy bérszintjének összevetése miatt ferdít, hanem történetesen azért is, mert az osztrák közszolgálati csatornák, mint az ORF1 vagy ORF2, a legnézettebb televíziós adók közé tartoznak az országban, ahol - épp a közszolgálati kritériumok komolysága okán - jelentős szakmai presztízst jelent dolgozni a tévés újságíróknak. Ezt az MTVA csatornáiról 2022-ben nehéz lenne elmondani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.