Kínában őrizetbe vettek egy keresztényeket és demokráciapárti aktivistákat védő ügyvédet

vallás
2022 január 19., 21:04
comments 3

Kínában őrizetbe vettek egy ügyvédet, aki régebben keresztényeket és demokráciapárti aktivistákat védett – derül ki a családjának küldött hivatalos értesítésből, amit továbbítottak az AFP francia hírügynökségnek.

A magyar kormány foglalkoztat az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárt, illetve a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd korábban még tüntetett is a Lidl joghurtos papírjáról leszedetett kereszt miatt, de a Kínában folyó keresztényüldözésről még akkor sem nyilatkoznak, ha Budapesten a Fudan Egyetem tervezett helyén egy üldözött kínai keresztényről neveznek el utat.
photo_camera A magyar kormány foglalkoztat az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárt, illetve a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd korábban még tüntetett is a Lidl joghurtos papírjáról leszedetett kereszt miatt, de a kínai keresztényüldözésről még akkor sem nyilatkoznak, ha Budapesten a Fudan Egyetem tervezett helyén egy üldözött kínai keresztényről neveznek el utat. Illusztráció: Kiss Bence/444

Hszie Jangot (Xie Yang) felforgatásra történő felbujtással vádolják. A 49 éves ügyvédet múlt héten vették őrizetbe a kínai Hunan tartomány fővárosában, Csangsában – mondta az AFP-nek a felesége, Csen Kui-csin (Chen Guiqiu), aki a két gyerekükkel az USA-ban él. Csen szerint a férje otthonát fel is dúlták.

A hétfői kínai rendőrségi közlemény szerint az ügyvédet felforgatásra és a közrend megzavarására történő felbujtással gyanúsítják, de nem részletezték az állítólagos felbujtás mibenlétét.

Az ügyvéd őrizetbe vétele pár héttel azután történt, hogy megpróbált meglátogatni egy tanárnőt, akit a rokonai szerint elmegyógyintézetbe zártak, miután részt vett egy vitában, ami a nankingi mészárlás áldozatainak hivatalos száma körül folyt.

Nankingban a második világháború alatt japán csapatok követtek el tömegmészárlást. A 84 évvel ezelőtti esemény továbbra is kényes téma Kínában. A kínai hivatalos álláspont szerint Nanking 1938 januárjában véget ért 6 hetes ostroma 300 ezer civil és fegyvertelen kínai katona halálával járt. A II. világháború után a szövetségesek által felállított törvényszék ennek kb. a felére tette a halálos áldozatok számát.

A hatóságok szerint a saját akaratából internálták a 27 éves tanárnőt, Li Tien-tient (Li Tiantian), aki az AFP szerint terhes.

Decemberben Hszie Jang ügyvéd a közösségi médiában egy videót tett közzé, amin az egyik helyi rendőrőrs előtt táblával a kezében a tanárnő szabadon bocsátását követeli.

A csangsai rendőrség nem volt hajlandó kommentálni az információt, a börtön és a helyi sajtórészleg pedig nem volt elérhető – írta a hírügynökség.

Hszie Jang korábban két évet töltött fogságban, miután 2015 júliusában őrizetbe vették egy több száz emberjogi aktivista és ügyvédeik ellen indított rajtaütésben. Azt állítja, hogy a fogva tartása alatt megkínozták.

Egy másik ügyvédet, Jang Mao-tungot (Yang Maodong) egy rendőrségi közlemény szerint a múlt héten szintén felforgatásra történt felbujtással vádoltak meg. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.