Kitüntették a brit katonákat, akik több mint 15 ezer embert evakuáltak Afganisztánból

külföld
2022 január 19., 09:32

A védelmi minisztérium Erzsébet királyné hozzájárulásával ítélte oda az Operational Service Medal katonai érdemrendet a Királyi Haditengerészet, a Brit Hadsereg és a Királyi Légierő kabuli evakuálásban részt vevő egységeinek. Ben Wallace védelmi miniszter szerint Nagy-Britannia történetében a második világháború óta ez volt a legnagyobb evakuálás.

A tálib hatalomátvétel 2021 májusában kezdődött, amikor az Amerika Egyesült Államok csapatai kivonultak Afganisztánból. Augusztusra a tálibok birtokolták az ország 65%-át, köztük a fővárost, Kabult és az elnöki kastélyt is. A felfegyverzett tálibok előrenyomulása félelmet keltett a lakosságban, zavargások alakultak ki, tömegek kerültek veszélybe politikai okok miatt. Többek között az ő evakuálásukban vett részt a brit hadsereg, repülőgépekkel tömegével menekítve ki az embereket az országból. Az egyik ilyen járat rekordot is döntött: a RAF C-17-es repülőgépek egy időben 439 főt vittek ki az országból.

"Miközben a helyzet óráról órára romlott, katonáink kiálltak és a második világháború óta a legnagyobb brit evakuálást hajtották végre. Erőfeszítéseikért méltán kapnak kitüntetést" - nyilatkozta Ben Wallace védelmi miniszter. (Skynews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.