WHO: Az omikron nem a járvány végét jelenti

járvány
2022 január 19., 11:34
comments 2

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus arra figyelmeztette a világ vezető politikusait, hogy a koronavírus-járvány még korántsem ért véget. Felhívásának előzménye, hogy az omikron variánsról gyakran feltételezik, hogy egy enyhébb vírusváltozat, és megszüntetheti a járványveszélyt.

A WHO genfi székhelyén tartott sajtótájékoztatón Tedros elmondta, hogy az omikron az elmúlt héten 18 millió embert fertőzött meg világszerte. "Az omikron átlagosan kevésbé veszélyesnek bizonyulhat, mégis az a narratíva, hogy ez nagyon félrevezető. Az omikronnal is kerülnek kórházba és halnak meg emberek, és még a kevésbé súlyos esetek is leterhelik az egészségügyi intézményeket" - hangsúlyozta Tedros, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az omikron terjedésével vélhetően újabb variánsok is megjelennek majd.

"Továbbra is aggódom az olyan országok miatt, ahol alacsony az átoltottsági arány, hiszen az emberek sokszorosan nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha nincsenek beoltva."A WHO sürgősségi igazgatója, Dr. Mike Ryan szerint az omikron fokozott fertőzőképessége a kórházi kezelésre szorulók és a halálesetek számának növekedéséhez vezethet, különösen azokban az országokban, ahol kevesen vannak beoltva. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.