Ghislaine Maxwell a perének újratárgyalását kéri

bűnügy
2022 január 20., 15:22
comments 5

Jeffrey Epstein legfontosabb segítője, a szexkereskedelem miatt nemrég elítélt Ghislaine Maxwell szerdán kérte az amerikai bíróságtól, hogy tárgyalják újra az ügyét - írja a BBC.

Az indok: Maxwell és ügyvédei szerint az egyik esküdt befolyásolta a többieket, így meg kell ismételni a tárgyalást. Mindezt arra alapozza a 60 éves Maxwell védelme, hogy az egyik, teljes nevét nem vállaló esküdt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy maga is szexuális zaklatás áldozata volt gyerekként, az ezzel kapcsolatos élményeit pedig megosztotta a többi esküdttel. Mint mondta, a Maxwell bűnösségének eldöntésével megbízott esküdtszék több tagja fennakadt azon, hogy két tanú, aki Maxwell és Epstein áldozatának vallotta magát, több fontos részletre nem, vagy nem pontosan emlékezett.

A Ghislaine Maxwell ügyet vezető Audrey Strauss ügyész
photo_camera Az ügyet vezető Audrey Strauss ügyész Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

Scotty David, ahogy az esküdt a keresztnevei alapján megjelent a sajtóban, elmondta a társainak, hogy nagyon sok mindenre nagyon pontosan, filmszerűen emlékszik arról, amikor őt szexuálisan bántalmazták, a szőnyeg vagy a falak színére a szobában, sok más részlet viszont összefolyik. Mint mondta, ezután a többi esküdt már nem tartotta akkora problémának, hogy a tanúk nem emlékeznek bizonyos részletekre.

Scotty David, avagy az 50-es esküdt, ahogy a hivatalos dokumentumokban hivatkoznak rá, azt is mondta, hogy átfutotta a kérdőívet, amit ki kellett töltenie arról, hogy pártatlanul tud-e majd ítéletet hozni Maxwell ügyében, és nem emlékszik, hogy lett volna arra vonatkozó kérdés, volt-e valaha szexuális zaklatás áldozata. Ha viszont volt ilyen, és az esküdt hazudott erről a kiválasztása idején, akkor jogászok szerint ez okot adhat az ügy újratárgyalására, és arra is, hogy az esküdt ellen hamis tanúzás miatt eljárás induljon.

Ezért áll föl az ügyészek hátán a szőr attól, ha az esküdtek a tárgyalás után nyilatkoznak a sajtónak - mondta a BBC-nek nyilatkozó jogi szakértő. Ghislaine Maxwellt tavaly év végén találta bűnösnek az ügyészség 5 vádpontban:

  • kiskorú egy rendbeli szexkereskedelme miatt,
  • kiskorú államok közötti utaztatása miatt, melyet azzal a szándékkal tett, hogy az büntetendő szexuális tevékenységben vegyen részt,
  • három rendben pedig ezekhez kapcsolódó szervezkedés miatt.

Maxwell valaha Jeffrey Epstein barátnője volt, idővel viszont ő volt az, aki behálózott kamaszlányokat, a bizalmukba férkőzött, majd masszázs ürügyén szexuális helyzetekbe hozza őket Epsteinnel és Epstein barátaival. Az egyik ilyen barát András angol herceg lehetett, akinek szintén bíróság elé kell majd állnia emiatt, igaz, egy polgári perben. Maxwell bejáratott módszereiről ebben a cikkben, a tárgyalásáról pedig ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A bíróság még nem döntött arról, hogy pontosan milyen büntetésre ítéli Maxwellt, de az öt vádpont miatt akár 65 év börtönbüntetést is kaphat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.