Katasztrofális a helyzet Tongán a cunami után, több szigeten minden megsemmisült

január 20., csütörtök 6:14

Csütörtökön megérkeztek az első repülőgépek a vulkánkitörés és szökőár sújtotta Tongára, öt nappal azután, hogy a katasztrófa gyakorlatilag elzárta a csendes-óceáni országot a világ többi részétől.

A szigetcsoport szombat óta megközelíthetetlen volt, amikor az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vulkánkitörése nyomán szökőár rohant végig a Csendes-óceánon, amely elárasztotta a királyság szigeteit. Emellett vastag hamuréteg borította be a szárazföldi részeket, így Tonga fő repülőterét is csak mostanra sikerült megtisztítani.

Az első C-17 Globmaster Ausztráliából érkezett, víztartályokat, generátorokat, higiénés eszközöket, kommunikációs berendezéseket szállított.

Az ausztrál légierő segélyszállítmányt hozó gépe Tonga fő repülőterén Fotó: HANDOUT/AFP

Az ENSZ becslései szerint a szigetcsoport százezres lakosságának nyolcvan százalékát érintette a katasztrófa, volt, ahol 15 méteres hullámok semmisítettek meg mindent. Az egyik legsúlyosabb probléma, hogy a vulkánkitörés és a cunami beszennyezte az ivóvízkészleteteket.

Miután a légihíd megnyílt, számos ország jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, így Japánból, Kínából és Franciaországból is útnak indulnak a gépek.

A szigetcsoport szigorú covidprotokollt tart fenn – a koronavírus-járvány eddigi hullámai alatt összesen 1 fertőzéses eset fordult elő –, így a szállítmányok célba juttatása érintésmentesen történik, a gépek a kirakodás után azonnal távoznak. (via Yahoo News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt