Nyilvánosságra hozták a videót, ami a 10 civil halálával járó amerikai dróntámadásról készült Kabulban

külföld
2022 január 20., 08:42

Még szeptemberben jutott azoknak a drónfelvételeknek a birtokába a New York Times, melyek alapján szakértők és helyiek azt állították, hogy egy drónról indított rakétával az amerikai hadsereg úgy ölt meg 10 embert Kabulban, hogy valójában nem tudták, kire lőnek.

Az amerikai hadsereg most nyilvánosságra hozta a videót.

link Forrás

Az amerikaiak két nappal a kivonulás előtt drónnal kilőttek egy autót, mert azt feltételezték, az ISIS a kocsiba rejtett bombával terrortámadásra készül a kabuli reptér ellen. Valójában azonban a sofőr régóta egy amerikai segélyszervezet helyi csoportjának dolgozott, a kollégáit szállította, és a kocsiban nem robbanóanyag volt, hanem vizesballonok. A Times szerint a csapásnak 10 civil áldozata volt, köztük 7 gyerek. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.