Újabb rekordon a napi fertőzöttek száma

járvány
2022 január 20., 08:23

A szerdai rekordot megdöntve ma annyi (15 526) új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, amennyit egyetlen nap alatt korábban soha. Miután már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint is 10 új betegből 9-et az omikron variáns fertőzött meg, most még egészen biztosan tovább fog emelkedni a fertőzöttek száma.

link Forrás

És ez még messze lehet a valóságtól. Egyrészt sok embert nem tesztelnek hivatalosan, a tesztkapacitás pedig nagyon szűkös. Jelenleg az összes vizsgálat 38 százaléka pozitív.

link Forrás

Amire figyelni kell majd, az a kórházban lévők száma, de leginkább a lélegeztetőgépen lévőké, illetve az áldozatoké. Elvileg az omikron nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a delta, de miután sokkal fertőzőképesebb, a nagyszámú fertőzött közül is sokan kerülhetnek kórházba.

A kórházban lévők száma a héten kis kilengésekkel stagnál, most 2 673.

A lélegeztetőn lévők száma folyamatosan csökken (202-en vannak súlyos állapotban).

link Forrás

Az áldozatok száma a héten emelkedni kezdett az előző héthez képest, ma volt először olyan, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, mint egy hete.

link Forrás

2 238-an kaptak első oltást tegnap.

link Forrás

6 890-en harmadikat.

link Forrás

A magyarországi halálozás továbbra is magas európai összehasonlításban.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.