Tonga visszafordított egy ausztrál segélyszállítmányt, mert kiderült, koronavírus-fertőzöttek vannak a fedélezeten

külföld
2022 január 21., 07:35
comments 1

A tongai hatóságok visszafordítottak egy segélyszállítmányokkal érkező ausztráliai repülőt, miután kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek vannak a gép fedélzetén. A gépszemélyzetének minden tagja negatív covid-gyorstesztet adott az ausztráliai felszállás előtt, viszont a jármű már a levegőben volt, amikor az egyik utas által korábban leadott PCR-teszt pozitív eredményt adott. Az információ birtokában a tongai hatóságok visszafordíttatták a gépet.

Tongán jelenleg nincsenek koronavírus-fertőzöttek, és az állam rendkívül szigorú határátlépési szabályokat tart érvényben, hogy megőrizze koronavírus-mentességét. Éppen ezért Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is azt ígérte, különösen figyelnek majd arra, hogy a szigetországba küldött segélyszállítmányok és segélymunkások ne hurcolják be a vírust.

Tongának azért van szüksége segélyszállítmányokra, mert szombaton az ország partjaitól nem messze kitört a víz alatti Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán, a lökéshullámok pedig cunamival sújtották a 105 ezer lakosú Tongát. Egyelőre nem tudni, pontosan hányan haltak meg és mekkora a kár, a természeti katasztrófa ugyanis megrongálta a Tongát a világ többi részével összekötő kommunikációs vonalakat is. A környező országok közül nem csupán Ausztrália ígért segítséget, az új-zélandi hadsereg is szállítmányokat küldött Tongára. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.