"Kifejezetten veszélyezteti" a fiatalok egy részének mentális egészségét a homofób törvény

POLITIKA
2022 január 22., 16:49

"[A]mellett, hogy a gyermekek védelme szempontjából a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetőjogi fellépés egyértelműen és határozottan szükséges, a 2021. évi LXXIX. törvény a fiatalok egy részének megtális egészségét kifejezetten veszélyezteti, melyre ezen állásfoglalással a döntéshozók figyelmét is felhívjuk" - írja a Facebookon szombaton közzétett, 2022. január 21. keltezésű szakmai állásfoglalásában a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság a Magyar Szexuális Medicina Társaság támogatásával.

link Forrás

Nyílt levelükben szakmai érvek sorát is felhozzák, melyek közül néhányat érdemes kiemelnünk a témát övező félreértések tisztázása végett.

A születéskor meghatározott nem

Laikus szemmel azt gondolhatnánk, hogy valaki vagy férfinak, vagy nőnek születik. A helyzet ennél valójában összetettebb. Születéskor az újszülött nemét a testi adottságai, külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg és anyakönyvezik. A gyermek nemét azonban más tényezők is befolyásolják, emiatt az fizikai szemrevételezéssel teljes mértékben nem megállapítható. "A nemi identitás alakulása tehát pusztán biológiai megközelítésben is bonyolult és érzékeny folyamat, amely változhat az élet során", amit ugyan a genderszerepek erőltetésével árnyalni ugyan lehet, de "alapvetően és meghatározó módon" befolyásolni nem.

Propaganda hatására senki sem lesz meleg vagy transz

Ahogy lenevelni, úgy ránevelni se lehet senkit a homoszexualitásra vagy a transzságra. "[A] szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg" - írják.

A szülük nemi identitása és szexuális orientációja nem befolyásolja a gyermekét - a heteroszexuálisok által nevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá vagy transszá, mint a homoszexuálisok által nevelt gyermekek közül.

A megbélyegzés árt

Míg arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy akár életvezetési példák, akár úgymond propaganda hatására senki se válik meleggé, azt számos adat bizonyítja, hogy milyen kártékony hatással van a személyiségfejlődésre a megbélyegzés, a stigmatizáció, vagy akár csak az is, ha a gyermekek, fiatalok megfelelő felvilágosítás hiányában magukra maradnak kérdéseikkel és bizonytalanságaikkal. Esetükben jelentősen megnő a veszélye a szorongásos zavaroknak, az önsértő magatartásnak, a szerhasználatnak, depressziónak és az öngyilkosságnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.