Lemondott a német haditengerészet parancsnoka, miután arról beszélt, hogy meg kellene adni Putyinnak a kellő tiszteletet

január 23., vasárnap 7:01
20

Benyújtotta lemondását Kay-Achim Schönbach, a német haditengerészet parancsnoka, miután az indiai látogatásán arról beszélt, hogy meg kellene adni Vlagyimir Putyinnak azt a tiszteletet, amit érdemel, hogy aztán összefoghassanak az oroszokkal Kína ellen. Mert úgy látja, Oroszországnak, Indiának és Németországnak is elsősorban Kína jelenti a fenyegetést.

Schönbach hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország, „bár Putyin maga ateista, de az nem számít”. „Ha ez a hatalmas ország, még ha nem is demokrácia, a mi partnerünk, (...) akkor az valószínűleg távol tartja Oroszországot Kínától”.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Schönbach azt mondta az indiai partnereknek, hogy a Krím félszigetet Ukrajna már soha nem fogja visszaszerezni, és nonszensznek nevezte, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani. Ugyanakkor a Krím megszerzését nemzetközi jogilag Németország sem ismerte el.

A német védelmi minisztérium elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte: a haditengerészet parancsnokát saját kérésére felmentették hivatalából. Schönbach a egy közleményben azt írta, meggondolatlanul beszélt, kijelentéseivel nyilvánvalóan hibázott. Schönbach tavaly március óta volt a német haditengerészet parancsnoka.

Az eset miatt Kijevben bekérették Németország nagykövetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte: „Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének.” (Spiegel/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt