"Feltehetően a pandémiás helyzet miatt" kevesebb lett a nyugdíjas, mint amivel a Pénzügyminisztérium számolt

járvány
2022 január 24., 14:13
comments 8

Hiába volt a tervezettnél 1900 milliárd forinttal több bevétele, mégis a tervezett több mint kétszerese lett az államháztartás hiánya 2021-ben, írja a Pénzügyminisztérium beszámolója alapján a HVG. Mert bár a bevételek 12,4 százalékkal meghaladták a tervezetet, a kiadások még ennél is nagyobb mértékben, 25 százalékkal nőttek a tervhez képest. A központi költségvetés adóssága így az év végére már a 40 ezer milliárd forintot is meghaladta.

A költségvetésen belül a nyugdíjkassza sem volt egyensúlyban. A nyugdíjkiadások 2020-hoz képest 472,8 milliárd forinttal nőttek, részben a nyugdíjemelések, részben a 13. havi nyugdíj, részben pedig a novemberben kiutalt nyugdíjprémium miatt. Ez annyiban meglepő, hogy bár az év első felében még az ellátottak számának növekedésével számoltak, a valóságban kevesebb lett a nyugdíjas - a PM szemérmes megfogalmazása szerint "feltehetően az idősebb korosztályt erőteljesebben érintő pandémiás helyzet miatt".

2021 decemberében így 28463-mal kevesebb ellátott volt, mint egy évvel korábban, de "a korbetöltött ellátások esetében a létszámcsökkenés" csak részben ellensúlyozta a nyugdíjemelés és "a cserélődés" kiadásnövelő hatását.

A HVG cikkében további részleteket olvashatnak az adóbevételek alakulásáról, melyek javulását ellensúlyozta a lakásépítési támogatások növekedése, melynek komoly árfelhajtó hatását jól mutatja, hogy még egy világjárvány okozta gazdasági válság közepette is folyamatosan nőttek az ingatlanárak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.