Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

"Feltehetően a pandémiás helyzet miatt" kevesebb lett a nyugdíjas, mint amivel a Pénzügyminisztérium számolt

járvány
2022 január 24., 14:13
comments 8

Hiába volt a tervezettnél 1900 milliárd forinttal több bevétele, mégis a tervezett több mint kétszerese lett az államháztartás hiánya 2021-ben, írja a Pénzügyminisztérium beszámolója alapján a HVG. Mert bár a bevételek 12,4 százalékkal meghaladták a tervezetet, a kiadások még ennél is nagyobb mértékben, 25 százalékkal nőttek a tervhez képest. A központi költségvetés adóssága így az év végére már a 40 ezer milliárd forintot is meghaladta.

A költségvetésen belül a nyugdíjkassza sem volt egyensúlyban. A nyugdíjkiadások 2020-hoz képest 472,8 milliárd forinttal nőttek, részben a nyugdíjemelések, részben a 13. havi nyugdíj, részben pedig a novemberben kiutalt nyugdíjprémium miatt. Ez annyiban meglepő, hogy bár az év első felében még az ellátottak számának növekedésével számoltak, a valóságban kevesebb lett a nyugdíjas - a PM szemérmes megfogalmazása szerint "feltehetően az idősebb korosztályt erőteljesebben érintő pandémiás helyzet miatt".

2021 decemberében így 28463-mal kevesebb ellátott volt, mint egy évvel korábban, de "a korbetöltött ellátások esetében a létszámcsökkenés" csak részben ellensúlyozta a nyugdíjemelés és "a cserélődés" kiadásnövelő hatását.

A HVG cikkében további részleteket olvashatnak az adóbevételek alakulásáról, melyek javulását ellensúlyozta a lakásépítési támogatások növekedése, melynek komoly árfelhajtó hatását jól mutatja, hogy még egy világjárvány okozta gazdasági válság közepette is folyamatosan nőttek az ingatlanárak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt