Írország nem örül, hogy az orosz haditengerészet a partjai közelében tartana lőgyakorlatot

január 24., hétfő 19:05
3

Írország nemtetszését fejezte ki Oroszországnak amiatt, hogy az orosz haditengerészet az ír partok közelében készül éleslövészetet tartani. A morgolódáson kívül azonban mást nem nagyon tudnak tenni az ügyben, mert az oroszok az ír partoktól 240 kilométerre, vagyis már nemzetközi vizeken, ugyanakkor Írország exkluzív gazdasági zónájában terveznek hadgyakorlatozni.

Az orosz haditengerészet egy 2021 júniusi, Szahalinhoz közeli éleslövészete. Fotó: SERGEY RUSANOV/Sputnik via AFP

Az orosz haditengerészet éleslövészete gyakorlati problémákkal is jár. Bár a tengeren ez a távolság már nemzetközinek számít, a levegő fölötte Írország légtere, így az ír légi irányítás az arra közlekedő repülők elterelésére kényszerül.

"Nem áll módunkban megelőzni [a hadgyakorlatot] de azt bizonyosan világossá tettem az orosz nagykövet számára, hogy nem látjuk őket szívesen" - mondta Simon Coveney, aki külügy- és védelmi miniszter is egyben.

Írországnak már csak azért sem áll módjában fellépni az oroszokkal szemben, mert nincs is elég ereje hozzá. Az ország ráadásul semleges, nem tagja a NATO-nak, így segítségre se számíthatna a vitában. Talán épp ezért gondolták úgy az oroszok, hogy itt gyakorlatozzanak, éleslövészetüket ugyanis nehéz nem kardcsörtetésként értelmezni. A lőgyakorlat tervezett helyszíne Írországtól délnyugatra minden orosz tengerészeti támaszponttól messze van, viszont közel több, kritikus infrastruktúrának számító tengeralatti adatkábelhez, melyeken az Európa és USA közötti adatforgalom zajlik. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt