Meghalt Kabdebó Lóránt

GYÁSZ
január 24., 15:19

85 éves korában meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, tanár, kritikus, kultúra- és oktatásszervező, Miskolc díszpolgára.

Kabdebó 1936-ban született Budapesten, családjával 15 évesen költöztek Miskolcra, itt a legendás Földes Ferenc gimnáziumban érettségizett, ahol az ELTE magyar-történelem szakának elvégzése után 12 éven át tanított is. Közben a Napjaink című folyóirat főszerkesztő-helyettese lett, később szerkesztette az Irodalomtörténetet és az Irodalomtudományt is. 1970-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, a hangtár osztályvezetője lett, emiatt Budapestre költözött.

1989-tol Pécsett a JPTE magyar irodalom tanszékének vezetője. Négy évvel később visszahívták Miskolcra, ahol a bölcsészképzést ekkor integráló helyi egyetem fontos vezetője lett, a Bölcsészettudományi Intézet igazgatójaként ő alapította meg a magyar irodalmi, történelmi és modern filológiai tanszékeket. 97-től ő volt a Bölcsészettudományi Karának alapító dékánja.

Főművei közé tartozik a háromkötetes Szabó Lőrinc-monográfiája, 1997-ben ő alapította meg a Szabó Lőrinc Kutatóhelyet is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt