Vodkából csináltak kézfertőtlenítőt, 28 millió kárt okoztak, börtönbe mehetnek

bűnügy
2022 január 24., 08:37
comments 2

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a járványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint az egyik vádlott, egy 54 éves férfi horgászcsalik előállításával és gyártásával foglalkozó céget vezetett, a másik vádlott, egy 49 éves nő pedig egy másik cég ügyvezetője volt. Miután a járvány mindkettejük cégének betett, 2020 márciusában kitalálták, hogy alkoholalapú kézfertőtlenítőt gyártanak majd, ehhez azonban nem volt hatósági engedélyük.

A kézfertőtlenítőket egy X. kerületi családi házban állították elő, gyógyszertári alkohol helyett alapanyagként vodkát használtak fel. A különböző kiszerelésben előállított termékeket fel is matricázták, azok azonban hamis adatokat tartalmaztak a termékek összetevőiről, bakteriális hatásáról, illetve arról, hogy a termék 96 százalékos gyógyszertári alkoholt tartalmaz, valamint hogy „az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján” készült. A valóságban azonban a termékek vírusölő hatása nem volt megfelelő, tényleges összetevői nem feleltek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

Az ügynek hét sértettje van, egyikük összesen 13 ezer terméket vásárolt a vádlottaktól különböző kiszerelésben, összesen 20 millió forintért. A többi sértett összesen további 4500 terméket vásárolt 8 millió forintért.

A Budapest X. és XVII. kerületi ügyészség a vádlottakkal szemben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalások miatt nyújtott be vádiratot. A kerületi ügyészség a vádlottakra börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását kérte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.