Egy év után rájött Bús Balázs, hogy összeférhetetlen két tisztsége, ezért lemondott az önkormányzati képviselőségről

POLITIKA
2022 január 25., 18:12
comments 5

Összeférhetetlen Bús Balázs, III. kerületi önkormányzati képviselői tisztsége a Nemzeti Kulturális Alapban (NKA) betöltött alelnökségi tisztségével - írta meg az átlátszó.hu kedden.

A lap szerint Bús két megbízatása az önkormányzati törvény előírásával ütközik.

Bús 2019-ben, óbudai polgármesteri posztja elveszítése után lett önkormányzati képviselő Óbudán, a Fővárosi Önkormányzatban pedig bizottsági tag. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere 2021. január 1-től nevezte ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökének.

Bús Balázs Facebookon jelentette be, hogy a cikk megjelenése után jogászok is megvizsgálták az összeférhetetlenség kérdését, és lemond az önkormányzati tisztségeiről (kerületi képviselő és fővárosi bizottsági tag), ezzel megszüntetve az összeférhetetlenséget.

photo_camera Fotó: Bús Balázs/Facebook

Bús Balázst indítja a Fidesz tavasszal Óbudán az országgyűlési választáson. A politikus azt írta, hogy „természetesen a jövőben is Óbudáért fogok dolgozni, és remélem, hogy április után folytatni tudjuk azt a munkát, ami két éve megszakadt Óbudán. A III. kerületnek olyan képviselőkre van szükségük, akik az óbudaikat képviselik a Parlamentben. Én a jövőben is - ahogy eddig - az óbudaiakat fogom szolgálni”.

A választáson az ellenzéki összefogás Szabó Tímeát indítja itt. Szabó úgy kommentálta Bús összeférhetetlenségét és az önkormányzati képviselőség felmondását, hogy „Búsnak fontosabb a havi 1,7 milliós fizetése, mint az óbudaiak képviselete”. (Bús a vagyonnyilatkozata szerint 1,75 millió forintot keres az NKA alelnökeként, az óbudai önkormányzatnál viszont 270 ezer forintot, ehhez jön még a fővárosi önkormányzati bizottságért 162 ezer forint.)

Szabó szerint „Bús prototípusa a pozíció- és közpénzhalmozó fideszeseknek! Szomorú, hogy Bús, aki a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeként indul Óbuda-Békásmegyer körzetében az áprilisi választáson, nem a zsíros kormánypozíciójáról, hanem a helyi emberek képviseletéről mond le. Lemondhatott volna az NKA havi 1,75 milliójáról, ha neki Óbuda-Békásmegyer a fontos, ha neki az óbudaiak-békásmegyeriek a fontosak. De nem: neki a pénz és a minél magasabb pozíció volt a fontos!”

Bús minderre azt írta, hogy az óbudai tiszteletdíját kerületi civileknek utalta át, „ezt a jövőben is meg fogom tenni, függetlenül attól, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetve, képviselőségemről lemondok. Bízom benne, hogy képviselőasszony is támogat óbudai civileket a tiszteletdíjából”.

Bódog Bálint cikke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.