Éhségsztrájkba kezdett az edinburghi nő, akinek a fia temetésén egy üres koporsót használtak

külföld
2022 január 25., 19:26

Éhségsztrájkba kezdett és nyilvános vizsgálatot követel egy edinbughi nő, akinek kisfia exhumálása során kiderült: üres koporsót temettek el.

A 73 éves Lydia Reidnek 1975-ben született meg Gary nevű fia, aki egyhetesen hunyt el. A nő a BBC-nek azt mesélte, hogy amikor látni szerette volna gyermekét a kórházban, egy másik babát mutattak meg neki. Amikor azt mondta, hogy a csecsemő nem az ő fia, azt a választ kapta, hogy szülés utáni depresszióban szenved.

Reid évtizedeken keresztül harcolt azért, hogy kiderítse, mi történt a fiával. Négy évvel ezelőtt engedélyt kapott rá, hogy exhumáltathassa a holttestet, és DNS-vizsgálatot végezhessenek rajta.

Azonban a kisfiú koporsójában semmilyen holttestet nem találtak, csak egy sapkát és egy babaruhát.

Reid most azért kezdett éhségsztrájkba az edinbugh-i ügyészi hivatal előtt, mert úgy látja, minden jogi utat megpróbált már végigjárni, hogy visszaszerezhesse fia földi maradványait, de nem járt sikerrel.

A nő több évtizedes küzelme nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kiderüljön, a skót kórházakban évtizedeken át törvénytelen módon, a hozzátartozók tudta nélkül kutatásokra használták fel az elhunyt gyermekek testrészeit.

Reid azt mondta, minden nap rémálmai vannak, ha arra gondol, mi történhetett a fia testével.

"Mondtak nekem annak idején olyat, hogy Gary testét egy üvegben tárolják valahol, ez nem lepne meg" - nyilatkozta. "Tudjuk, hogy egy ponton egy hideg csatornában hagyták, hogy meghaljon. Ezt tették akkoriban az agysérült csecsemőkkel. De azt is tudjuk, hogy utána visszahelyezték az életmentő gépekre. Miért? Szervdonorként használták? Ez megmagyarázná, hogy miért nem lehetett eltemetni a testét."

Az idős mozgássérült nő sátorba költözött a hivatal elé.

"Nincs nálam élelem, csak víz. Éjszaka a fiam, Steven, és a rendőrség fognak járőrözni erre, hogy ne féljek."

Az ügyészi hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy folyamatban van a nyomozás, annak befejeztéig nem kívánnak nyilatkozni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.