Újabb két rakétát lőtt ki Észak-Korea

külföld
2022 január 25., 12:39

Észak-Korea kedden két cirkálórakétát lőtt ki a tengerbe a keleti partoknál - közölte a dél-koreai hadsereg. A dél-koreai vezérkar nem pontosította a rakéták hatótávolságát és röppályáját, de közölte, hogy az amerikai hatóságokkal közösen elemzést végeznek.

Ez idén már az ötödik kilövés volt Észak-Koreából: egy taktikai irányított rakéta, két hiperszonikus rakéta, amely nagy sebességre és felszállás utáni manőverezésre képes, valamint a mostani két cirkáló.

A feszültség egyre nagyobb, Kim Dzsongun múlt héten azt mondta, megerősíti a hadsereget, és arra figyelmeztette az országok vezetőit, hogy feloldhatja a korlátozást, ami az atombombák és a nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozik. Észak-Korea 2017 óta nem tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat vagy atomfegyvert, azonban az USA-val folyó denuklearizációs tárgyalások kezdete óta több rövidebb hatótávú rakétát is kilőtt, ami szakértők szerint egyértelmű provokáció.

Lee Szang-min, a Korea Institute for Defense Analyses katonai szakértője szerint a legutóbbi rakétalövések célja a geopolitikai feszültség gerjesztése lehet, és talán arra késztetheti az Egyesült Államokat, hogy új stratégiát dolgozzon ki Kim Dzsongunnal szemben. „A cirkálórakéták lassabbak, mint a ballisztikus rakéták, ezért kisebb fenyegetésnek számítanak, de nagy pontossággal találnak el célpontokat” - mondta Lee.

Észak-Korea azt mondta, nyitott a tárgyalásokra, de csak akkor, ha az Egyesült Államok és szövetségesei felhagynak a szankciókkal és a hadgyakorlatokkal. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.