Az ellenzék visszatérítené a minimálbéreseknek az szja-t

POLITIKA
2022 január 26., 14:52
comments 7

A minimálbéreseknek a személyi jövedelemadó (szja) teljes visszatérítését, a munkavállalói jogok megerősítését, az atipikus foglalkoztatás támogatását és a kötelező kamarai tagdíj eltörlését említették választási győzelem esetén megvalósítandó javaslataik között ellenzéki képviselők a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatójukon.

link Forrás

Ez 2 havi jövedelem is lehet

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ellenzéki pártoknak a munka világát érintő javaslatait úgy összegezte: egyensúlyt akarnak teremteni a munkáltatók és a munkavállalók között; nem akarják ellehetetleníteni a munkáltatókat, de meg akarják védeni a munkavállalókat számukra kiszámítható munkakörülmények biztosításával.

Azt mondta, igazságosabbá teszik az szja-rendszert, visszaadják a Fidesz által az alacsonyabb jövedelműektől elvett, sokaknak akár 2 havi jövedelemnek megfelelő adójóváírást.

Ez a minimálbér szintjén az szja teljes visszatérítését jelenti, és egészen a minimálbér másfélszereséig növelni fogja az embereknél maradó jövedelmet – mondta.

Mezőgazdasági munkások Burley típusú dohánypalántákat szednek fel a Petri Szövetkezet hidrokulturás fóliasátrában Pócspetriben 2020. május 15-én.
photo_camera Mezőgazdasági munkások Burley típusú dohánypalántákat szednek fel a Petri Szövetkezet hidrokulturás fóliasátrában Pócspetriben 2020. május 15-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Eltörölnék a túlóratörvényt

Megígérte, hogy a munka törvénykönyvének túlmunkával kapcsolatos, az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett részét eltörlik, és a szakszervezetekkel közösen kidolgozott új munkavédelmi, munkajogi kódexet alkotnak.

Több jogot és lehetőséget biztosítanak a szakszervezeteknek, nyugat-európai mintára erős jogosítványokkal ruházzák fel a munkaadók és a munkavállalók képviselőit arra, hogy vállalati, iparági és nemzetgazdasági szinten bérmegállapodást köthessenek – ígérte Komjáthi.

Bérrendezést ígérnek

A momentumos Buzinkay György, Pest megye 3-as számú egyéni választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje Magyarország felzárkóztatása érdekében kiemelkedően fontosnak nevezte a bérrendezést, a nyugdíjak és a közszférában dolgozók bérének emelését. EU-s minimálbérre van szükség, és kulcsfontosságú a távmunka, a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatás támogatása – mondta.

Az EU-ban Magyarországon a legrövidebb az álláskeresési járadék jogosultsági időtartama, ezért az ellenzék szeretné, ha április 3-án népszavazás lenne arról, hogy 3-ról 9 hónapra emeljék ezt az időtartamot.

Valódi piacra van szükség

A DK-s Horváth Jácint, Zala megye 3-as számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje azt mondta, a munkáltatók támogatásához olyan gazdasági környezet szükséges, ahol a piac által elismert valós teljesítmény alapján dől el, ki sikeres.

A kamarai rendszer átalakításának célja, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) hatékony szolgáltatásokat biztosítsanak, és eltörlik a kötelező kamarai tagdíjat – ígérte.

EU-s pénzek és kkv-k

Beszélt arról is, hogy az EU-s forrásoknak olyan fejlesztési és finanszírozási rendszert alakítanának ki, ami nem egyedi vagy kampányszerű támogatásokat biztosít, hanem hosszú távon segíti a kkv-kat.

Állami kockázatitőke- és hitelgarancia-mikrohitelprogramot indítanak, és adókedvezménnyel támogatják a kisebb cégek közös beruházásait. Támogatják „a vállalkozó Erasmust”, azaz a külföldi tanulást, tapasztalatszerzést, hálózatépítést vállalkozóknak, vállalkozásnak – mondta.

Horváth Jácint azt ígérte, támogatást adnak a leghátrányosabb helyzetű régiókba települő, ott fejlesztő vállalkozásoknak, és az EU-s források felhasználásával vidéki gazdaságfejlesztési programot valósítanak meg, ha nyernek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.