Az európaiak szerint messze a klímaváltozás az EU előtt álló legnagyobb kihívás

eu
2022 január 26., 14:18
comments 2

Az európaiak szerint az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívások között a klímaváltozás (49 százalék), a társadalmi egyenlőtlenségek (36 százalék), az egészségügy (34 százalék), a munkanélküliség (32 százalék) és a migrációs nyomás (30 százalék) szerepel legelöl – derült ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös, Európa jövőjéről szóló, friss Eurobarométer-felméréséből.

Klímaváltozás

A felmérés szerint mivel majdnem minden 2. európai tekinti az éghajlatváltozást az EU jövője előtt álló fő globális kihívásnak, a megkérdezettek túlnyomó többsége támogatja az európai zöld megállapodás környezetvédelmi célkitűzéseit.

A válaszadók 88 százaléka tartja fontosnak, hogy a gazdaság területén növekedjék a megújuló energia részaránya, és nagyobb legyen az energiahatékonyság. A megkérdezettek 80 százaléka abban ért egyet, hogy 2050-re Európát a világ első klímasemleges kontinensévé kell tenni, és segíteni kell a kibocsátásmentes és alacsony kibocsátású járművek piacának növekedését.

photo_camera Illusztráció: Ina Fassbender/dpa/AFP

Egyenlőtlenség és egészségügy

A felmérés résztvevői által kiemelt, további globális kihívások közé tartoznak a társadalmi egyenlőtlenségek (36 százalék), az egészségügy (34 százalék), a munkanélküliség (32 százalék) és a migrációs kérdések (31 százalék), valamint a kényszerű migráció és lakóhelyelhagyás, amit kb. 30 százalékuk említett.

Szabadság és demokrácia

Az európaiak 27 százaléka véli úgy, hogy az EU fő értéke a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság uniós tiszteletben tartása, amit az EU gazdasági, ipari és kereskedelmi ereje követ (25 százalék). A válaszadók szerint a béke (49 százalék), a véleménynyilvánítás szabadsága (47 százalék), a társadalmi egyenlőség és szolidaritás (45 százalék) meg a mások iránti tolerancia és nyitottság (44 százalék) azok az értékek, amiket az EU más országokhoz képest a legjobban megtestesít.

Boldog életek

Az európaiak túlnyomó többsége, 81 százaléka boldogan él az EU-ban és hazájában (89 százalék), és elégedett a családi életével (89 százalék).

Aktívabbak lennének, ha lenne miért

Az európaiak részéről egyértelmű elvárás, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kézzelfogható eredményekhez vezessen. A válaszadók aktívabban vennének részt a konferencia tevékenységeiben, ha meg lennének győződve arról, hogy részvételük tényleges hatással jár (53 százalék).

Az európaiak 90 százaléka ért egyet azzal, hogy az Európa jövőjével kapcsolatos döntések során jobban figyelembe kellene venni az uniós állampolgárok véleményét. 55 százalékuk szerint az európai választásokon történő szavazás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az uniós szintű döntéshozók meghallgassák a véleményüket. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt