A Fővárosi Választási Bizottság tagját is célba vették a Pegasusszal

bűnügy
2022 január 27., 11:37

Vértesy László is a Pegasus kémszoftver egyik célpontja volt - derítette ki a Direkt36.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tanító jogász korábban a Századvég kutatója volt, a 2018-as választások előtt pedig a Jobbik kampányát segítette. A Fővárosi Választási Bizottságnak 2014 óta tagja. Vértesy két telefonszáma is szerepelt azon a listán, ami a célpontokat tartalmazza.

A Direkt36 megkereste a jogászt, ő azonban nem szeretett volna válaszolni kérdéseikre, így a telefonját sem tudták megvizsgálni, hogy hagyott-e nyomokat rajta a kémszoftver. Bár Vértesy nem, de néhány ismerőse hajlandó volt beszélni az oknyomozó újságíró központ munkatársaival. Egyikük azt mondta, a jogász maga sem érti, hogyan került a listára.

A Pegasusszal 2018 őszén vették célba, amikor semmi különössel nem foglalkozott éppen. Ekkor már tagja volt a választások jogszerűségét felügyelő Fővárosi Választási Bizottságnak, ahova egy ismerőse szerint nem pártdelegáltként került be, hanem az akkori jegyző javaslatára. Ebben az időszakban még tulajdonosa volt a Civitas Intézetnek is, ami a Jobbik kampányát segítette.

A kormány nem reagált a Direkt36 Vértesy célponttá válásával kapcsolatos kérdéseire.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.