A választásokig szinte biztosan nem kap Magyarország pénzbüntetést az EU-tól

eu
2022 január 27., 07:02
comments 5

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja interjút adott a Politicónak, ebben beszélt többek közt arról, hogy gyakorlatilag semmi esély sincs arra, hogy Magyarországot pénzmegvonással büntessék még az április 3-ai választások előtt.

A beszélgetés fő témája nem hazánk, hanem Lengyelország volt, amelyre szerinte az EU valós nyomást helyez, hogy kövessék az uniós normákat a bírói függetlenség terén és tartsák be az európai bírósági végzéseket. Az EU többek közt a bíróságok függetlenségével, az igazságszolgáltatás reformjaival kapcsolatos aggályai miatt tartja vissza a helyreállítási pénzeket Lengyelországtól. A kormány szerint ez Brüsszel részéről zsarolás, amihez nincs joguk, de azért Mateusz Morawiecki miniszterelnök decemberben kijelentette, azon vannak, hogy ezek a konfliktusok az EU és Lengyelország között mihamarabb megoldódjanak.

Didier Reynders sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. december elsején.
photo_camera Didier Reynders sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. december elsején. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Magyarországgal kapcsolatban szó esett a homofób törvényről, és a biztos kifejezte aggályait a sajtószabadsággal és a korrupcióval kapcsolatban is.

Reynders ugyanakkor elismerte, nincs reális esély arra, hogy az április 3-án esedékes országgyűlési választások előtt pénzbírsággal sújtsák Magyarországot. Meg kell várni, hogy az Európai Bíróságon ítéletet hirdessenek a jogállamisági mechanizmus ügyében, ez várhatóan február 16-án fog megtörténni. De még ha úgy is döntenek, hogy visszatarthatnak uniós pénzeket, az nem az egyik percről a másikra fog megtörténni, és időbe telik, hogy odáig jusson az ügy, hogy javaslatot nyújtsanak be az Európai Unió Tanácsának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.