Az USA a sok csalás miatt vonta meg a vízummentességet a nem Magyarországon született magyar állampolgároktól

külföld
2022 január 28., 14:38

Azok a magyar állampolgársággal rendelkező személyek, akik Magyarország területén kívül születtek, már nem utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Több, a környező országokban született, magyar nemzetiségű és később magyar állampolgárságot szerzett olvasó is jelezte nekünk, hogy nem hagyják jóvá számukra a vízummentességhez szükséges Elektronikus Beutazási Engedélyt (ESTA).

2021. november 11-én tüntették fel a magyar konzuli szolgálat oldalán a következőt: Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, a rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyét igénylő magyar állampolgárokat.

Tehát ez nemcsak a környező országok szülötteit érinti, hanem mindenkit, aki Magyarországon kívül született, legyen az akár Svájc, akár Grúzia.

ESTA dokumentum
photo_camera ESTA dokumentum Fotó: PHILIPPE TURPIN/Photononstop via AFP

Érdeklődtünk erről az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségénél, ahonnan a következő választ kaptuk:

„A Belbiztonsági Minisztérium (DHS) a vízummentességi programra (VWP) való jogosultságot az alapján határozza meg, hogy a partnerország képes-e fenntartani a követelményeknek való megfelelést. A VWP magas és következetes szabványokat ír elő a tagországokra vonatkozóan. (...) VWP-partnerként a magyar kormány köteles alaposan és következetesen, magas színvonalon betartani az útlevél-kibocsátási folyamatait, beleértve a csalási vádak kivizsgálását, az útlevélkérelmezők és -tulajdonosok személyazonosságának ellenőrzését, valamint a vonatkozó bűnüldözési és biztonsági információk megosztását az amerikai hatóságokkal. (...)

A szomszédos országokban a magyar származásúak honosítási folyamata személyazonosság-kezelési sebezhetőségekhez vezetett. Ezek lehetővé tették bűnözők és csalók számára, hogy érvényes magyar útlevelet szerezzenek.A probléma azonosítása óta az Egyesült Államok és Magyarország együtt dolgozik ezen határbiztonsági fenyegetések enyhítésén. A Nemzetbiztonsági Minisztérium továbbra is együttműködik a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy minden Magyarországon kívül született, magyar útlevéllel rendelkező személy jogszerűen kapja meg az útlevelét.”

A vízumköteles magyarok az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén vagy a lakóhelyük szerinti ország nagykövetségén kérhetnek meghallgatást. Azoknak, akiknek ESTA-kérelmét elutasították vagy törölték, lehetőségük van normál, nem bevándorló vízumot kérni. Azzal azonban számolni kell, hogy a vízumigénylés idő- és pénzigényesebb, mint az ESTA igénylése volt: Budapesten a várakozási idő egy vízuminterjúra jelenleg 8 hónap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.