Az USA moszkvai követe: Asztalra kitett pisztollyal beszélnek a békéről

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 január 28., 17:00
comments 5

Kezd kialakulni a NATO-ban, hogy ki mit gondol az orosz fenyegetésről, Ukrajna helyzetéről.

Dióhéjban az alaphelyzet: Az orosz hadsereg invázióra alkalmas csapatokkal vette körbe Ukrajnát. Az USA tiltakozott, mire az oroszok ultimátumot küldtek, miszerint akkor vonulnak vissza, ha hivatalos garanciát kapnak, hogy a NATO katonái visszavonulnak oda, ahol a hidegháború idején voltak. Az USA és a NATO ezt visszautasították. Mindkét oldal tovább tárgyalna, de az oroszok még gondolkoznak, valamilyen határozott lépésen. Hogy min, az nem világos.

Washington és London szerint nagy a baj

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kormánya nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes a helyzet. Szerintük olyan típusú és mennyiségű orosz hadianyag, logisztikai támogatás és katona vette körbe mostanra Ukrajnát, amit nem lehet másnak értékelni, mint inváziós készülődéssel, vagy legalább erről szóló fenyegetéssel. A csapatösszevonások október óta tartanak, és jelenleg is újabb egységek érkeznek az ukrán határhoz.

Az ukrán hadvezetés ennél óvatosabb valamivel, a hét közepén ők azt mondták, hogy az orosz csapatok alkalmasak ugyan a támadásra, de nem fejlődtek még olyan alakzatba, hogy tényleg támadjanak.

Az orosz kormány azt állítja, hogy nem akarnak támadni, és közben remélik, hogy a NATO nem kényszeríti őket súlyos lépésekre. Hogy mik lehetnek ezek a lépések, az nem világos. Az orosz értelmezés szerint azért kellett katonákat Ukrajna köré vezényelniük, mert a NATO fel akarja venni a tagjai közé Ukrajnát, oda fegyvereket telepítene, onnan támadást provokálhatna, és ezek alapjaiban veszélyeztetik Oroszország biztonságát.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt