Veszteséges lett a jegybank

gazdaság
2022 január 29., 16:49
comments 8

Mióta 2013-ban Matolcsy György lett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, nem fordult elő, hogy az MNB működése veszteséges lett volna, sőt évről évre komoly nyereséget könyvelt el a jegybank. 2021-ben azonban ennek a sorozatnak is vége szakadt, az MNB veszteséges - írja az mfor.

Matolcsy György figyelmezettet erre a Magyar Nemzetben publikált cikkében, azt írta, „az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait”.

A jegybank az elmúlt 21 évben összesen 7 alkalommal jelentett veszteséget, utoljára 2012-ben, 39,8 milliárdot, tehát lényegesen kevesebbet, mint amekkorát Matolcsy előre jelzett a több százmilliárd forint emlegetésével.

Ha a jegybank veszteséget könyvel el, akkor azt többnyire az állami költségvetésnek kell finanszíroznia, ez pedig nem is jöhetne rosszabbkor a választási költekezésre eleve nem túl jó helyzetből nekirugaszkodó magyar államkasszának. Igaz, az utóbbi években az MNB nyeresége miatt tetemes osztalékokat fizetett a költségvetésbe, 2019-ben és 2020-ban 250-250 milliárdot.

A jegybank nyeresége alapvetően három tételből jöhet össze: a kamateredményből, a (realizált) árfolyameredményből, illetve a banküzemmel és a működéssel kapcsolatos eredménytételekből. Ezek közül az utóbbi években messze az árfolyam volt a legjelentősebb, ezek keresett az MNB. Most viszont az emelkedő kamatok és a koronavírus-válság miatt elrendelt intézkedések annyira megnövelték az MNB kiadásait, hogy azokat már nem pótolja az árfolyamnyereség sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.